Hlavní obsah

Bruntál láká na vzácnou listinu z roku 1223, zámek i unikátní technickou památku

Novinky, Alois Miarka

Pouze od pátku 19. do neděle 21. dubna bude v bruntálské Městské muzejní expozici na náměstí Míru vystaven originál Uničovské listiny práv z roku 1223. Návštěvníci ho mohou spatřit v rámci oslav 800. výročí Bruntálu.

Foto: http://800let.mubruntal.cz/

Vzácná Uničovská listina.

Článek

Přímý doklad o nejstarším městě s městskými právy na území České republiky se nezachoval, první zmínka o Bruntále je právě v Uničovské listině práv. Zájemci mohou porovnat zapůjčený vzácný archivní dokument s faksimilií, kterou město Bruntál nechalo zhotovit ke svým kulatým narozeninám.

„U příležitosti tohoto významného jubilea jsme pro naše občany i návštěvníky připravili bohatý program,“ uvedl Slavoboj Rausch, pracovník pro cestovní ruch Městského úřadu v Bruntále. „Vydali jsme výroční turistickou známku, na jejíž přední straně je vyobrazen motiv budovy bývalé radnice. Od letošního března je v prodeji kniha nazvaná Bruntál – Příběh nejstaršího města, jejíž čtenáři se seznámí s jeho historií od středověku až po současnost.“

„Kdo zavítá do Bruntálu poprvé, tomu doporučuji návštěvu našeho zámku,“ podotkla jeho ředitelka Hana Garncarzová. „Založili ho páni z Vrbna ve druhé polovině 15. století a v současné době se jedná o nejvýznamnější renesanční, barokně upravovaný zámek s původním mobiliářem ve Slezsku.“

Jednotlivé pokoje, salonky a sály jsou vybaveny pozoruhodným historickým nábytkem a skvostnými bytovými doplňky z 18. až 20. století. Do 28. května trvá v malé výstavní galérii výstava Zámek Bruntál ve fotografii. Milovníci historie jistě uvítají i nově vydanou publikaci Zámek Bruntál.

Prohlídka mlýnského náhonu

Klub Za starý Bruntál ve čtvrtek 18. dubna zpřístupňuje svou unikátní technickou expozici – mlýnský náhon. V tento den si od 9 do 12 a od 14 do 16 hodin lze prohlédnout historickou raritu, o níž první zmínky pocházejí z roku 1579.

Vodohospodářský systém, který ve městě fungoval až do období kolem roku 1900, naši předkové vymysleli vskutku dokonale. Jak uvedl Pavel Rapušák, předseda klubu Za starý Bruntál, jeho členové milovníky technických pamětihodností rádi seznámí s mlýnským náhonem i v jiné dny. Stačí zavolat na telefon 731 461 961 nebo napsat na e-mailovou adresu rapusak.pavel@seznam.cz a domluvit termín schůzky.

„Expozici jsme nově doplnili o další získané historické fotografie a také o věci nalezené kolem náhonu v době jeho fungování,“ dodal představitel klubu Za Starý Bruntál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám