Hlavní obsah

Broumovský klášter navštívilo v loňském roce rekordních 60 tisíc lidí

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordní návštěvnost zaznamenal vloni broumovský benediktinský klášter. Prohlídkové okruhy a kulturní i vzdělávací akce této národní kulturní památky navštívilo více než 60 tisíc lidí z celé České republiky i ze zahraničí.

Foto: Kateřina Ostradecká
Článek

Prohlídkové okruhy broumovské barokní památky, která nedávno prošla velkou revitalizací za téměř čtvrt miliardy korun, si v roce 2015 přijelo prohlédnout 40 tisíc česky, polsky, německy a anglicky mluvících návštěvníků, zatímco v roce předcházejícím to bylo 33 tisíc lidí. Kulturních a vzdělávacích akcí se v klášteře zúčastnilo přes 21 tisíc návštěvníků.

„Největší počet návštěvníků, přes pět tisíc, zavítal do kláštera během posledního dubnového víkendu, při Dnech otevřených dveří, poté co jsme slavnostně otevřeli revitalizované části kláštera. Velký zájem vyvolal také prosincový Adventní trh, který navštívilo na dva tisíce lidí. Tisíc pět set návštěvníků přilákala premiéra a čtyři reprízy hudebně-divadelního představení Hranice. Tisícovka dětí se zúčastnila environmentálních vzdělávacích programů a vysokou návštěvnost měly i koncerty hudební kavárny ArtCafé nebo open-air koncert Polického symfonického orchestru v klášterní zahradě,“ vyjmenoval nejnavštěvovanější loňské akce Aleš Freiwald ze Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov.

„Zvýšená návštěvnost nás velmi těší, byl to koneckonců náš cíl. Také to znamená, že jsme vykročili správným směrem, co se týká stability ekonomického projektu centra. Do třetice je to jasná zpráva pro mnoho skeptiků, kteří o možnosti zvýšit návštěvnost v Broumově pochybovali. Otázky však zůstávají. Je možné tento trend udržet? Využijeme lépe ubytovací kapacity kláštera? Udržíme vzdělávací středisko, které ještě zdaleka nemá vyrovnané financování? Udržíme kvalitu? Dokážeme rozvíjet naší schopnost předávat hloubku odkazu kláštera? Věříme, že ano, ale bez důvěry a podpory našich tradičních i nových podporovatelů to nepůjde,“ řekl Jan Školník, ředitel Agentury pro rozvoj Broumovska, která Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov včetně prohlídkových okruhů provozuje.

Klášter Broumov je otevřen již druhým rokem celoročně. Kromě klasických prohlídek nabízí také speciální prohlídky Klášterem od sklepa po půdu, expozici Vambereckých mumií a řadu kulturních a vzdělávacích akcí. V klášteře se dá také ubytovat - v renovovaných mnišských celách Domu hostů. Areál kláštera a klášterní zahrada jsou veřejnosti volně přístupné každý den. 

Reklama

Výběr článků

Načítám