Hlavní obsah

Broumovský klášter nabídne turistům ubytování v bývalých mnišských celách

Novinky, Kateřina Ostradecká

Benediktinský klášter v Broumově se připravuje na novou turistickou sezónu. Návštěvníkům chce nabídnout několik novinek - ubytování v bývalých mnišských celách, nové hudební prohlídky nebo hraní kuželek v klášterní zahradě.

Foto: Kateřina Ostradecká

Broumovský klášter, který prochází rozsáhlou revitalizací, vloni navštívilo téměř 33 tisíc návštěvníků.

Článek

V dubnu startuje nová turistická sezóna a spolu s ní se naplno rozjede fungování Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov. 22. dubna bude za účasti kardinála Dominika Duky slavnostně otevřena revitalizovaná část kláštera a klášterní zahrady.

O víkendu 25. a 26. dubna nabídne klášter Dny otevřených dveří s bohatým doprovodným programem. Po celý červen bude klášter vystavovat kopii největší rukopisné knihy na světě Codex Gigas neboli Ďáblova bible. Expozice této knihy bude doplněna výstavou zajímavých knih z klášterní knihovny a možností napsat si dopis historickým písmem a husím brkem. 

Nové budou i hudební prohlídky s varhanními koncerty mladých umělců, které klášter nabídne čtyřikrát do týdne v červenci a srpnu.

„Nevšedním zážitkem jistě bude i nové klášterní ubytování Dům hostů. Návštěvníci se budou moci ubytovat v bývalých mnišských celách, jež momentálně procházejí rekonstrukcí. Doufáme, že velkým lákadlem bude také revitalizovaná klášterní zahrada, která bude od května otevřena denně. Pro všechny, kteří by ji rádi blíže poznali, tu bude možnost vyzkoušet si quest Zahradohledačka nebo zapůjčit si vybavení a zahrát si kuželky v revitalizovaném kuželníku,“ informovala Dana Černotová ze Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov

Benediktinský klášter v Broumově přivítal v loňském roce o několik tisíc návštěvníků více než v roce předchozím. Barokní památku navštívilo téměř 33 tisíc lidí z celé České republiky i ze zahraničí.

I přes omezení, která panovala na prohlídkovém okruhu a v klášterní zahradě, jež byla vloni uzavřena celá, možnost navštívit broumovský klášter využilo v loňském roce nečekaně mnoho návštěvníků.

„V roce 2013 navštívilo klášter přes 29 tisíc turistů, v roce 2014 jsme jich přivítali přes 32,5 tisíc. Často to byli jednotlivci, ale i rodiny nebo zájezdy či školní skupiny, které spojily návštěvu kláštera s výstavou Play Broumovsko. Geograficky pak převládají lidé z Královéhradeckého kraje, ale přivítali jsme také asi 3 tisíce zahraničních turistů a nejoblíbenějším typem prohlídky byly beze sporu noční hrané s Kiliánem Dietzenhoferem. Ty byly vždy úplně vyprodané,“ dodala Černotová.

Reklama

Výběr článků

Načítám