Hlavní obsah

BROLN oslaví šedesátku koncertem, na pódiu se objeví legendární osobnosti

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Besedním domě v Brně se uskuteční v neděli 4. listopadu od 19.30 hodin slavnostní koncert věnovaný šedesátému výročí existence Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů.

Foto: archiv Robert Rohál

Neuvěřitelné šedesátiny oslaví BROLN.

Článek

Na pódiu se objeví legendy i současné talenty. Koncert bude vysílán přímým přenosem na stanici Český rozhlas Brno.

V roce 1952 bylo tehdejším Československým rozhlasem v Brně založeno těleso, jež mělo především sloužit vysílání. V době nedostatku nahrávek s lidovou hudbou a gramofonových desek to bylo logické řešení, jak získat profesionální a kvalitní hudební materiál pro každodenní rozhlasový program.

U zrodu Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů stál první umělecký vedoucí a dramaturg Jaroslav Jurášek, hudebník, hudební upravovatel a bytostný milovník folklóru, který se obklopil lidmi podobného zaměření a postupně vybudoval kvalitní profesionální těleso, které natáčelo a koncertovalo a ve svých špičkových představitelích (a nejen v nich) nikdy neztratilo vztah a lásku k lidové písni. A pro několik generací moravských regionálních hudebníků bylo vzorem a inspirací.

Jména jako Bohumil Smejkal, Jindřich Hovorka, Luboš a Dušan Holí, Jožka Černý, Boženka Šebetovská, Vlasta Grycová, Lubomír Málek, Martin Hrbáč a mnozí další jsou ve vědomí milovníků (nejen) moravské lidové písně vryta hluboko.

Šedesátiletá historie byla ve znamení velkého vzestupu, mezinárodního renomé, tisíců natočených nahrávek, vydání několika gramofonových desek a CD, stejně jako i období hledání, jež jsou spjata se společenskými změnami. Přes všechny přízně i nepřízně omlazené těleso pokračuje ve spolupráci s Českým rozhlasem ve své činnosti a nabízí kvalitní hudbu, v níž představuje nejlepší představitele moravské lidové hudby, zpěváky i instrumentalisty. Ať už jde o legendární postavy či výrazné talenty současnosti.

Umělecký vedoucí a primáš tělesa v jedné osobě František Černý přivítá 4. listopadu  na pódiu legendy - Vlastu Grycovou a Martina Hrbáče, výrazné osobnosti střední generace - Magdalenu Múčkovou, Jana Gajdu a Aleše Smutného, a vedle nich i největší talenty posledních let - zpěvačku Kláru Blažkovou-Obručovou a houslistku Markétu Janouškovou. Nejmladší generaci zastoupí Kamila Šošovičková, vítězka celostátní soutěže Zpěváček a sborový zpěv pak Mužský sbor ze Svatobořic-Mistřína.

Vstupenky jsou k dostání v předprodeji TIC na ulici Běhounské, v Domě pánů z Lipé na náměstí Svobody a v předprodeji Filharmonie Brno u Besedního domu.

Reklama

Výběr článků

Načítám