Hlavní obsah

Brno zve na Tmavomodrý festival

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turistické informační centrum města Brna ve spolupráci s TyfloCentrem Brno připravilo již 26. ročník Tmavomodrého festivalu, mezinárodní hudební nesoutěžní přehlídky pro zrakově postižené děti a mládež.

Foto: Jiří Smutný

Tmavomodrý festival 2015

Článek

„Kam se poděl můj doposud dokonalý zrak, na všem leží neproniknutelně modrý mrak. Tmavomodrý mrak.“

Právě podle textu písně Jiřího Voskovce a Jana Wericha Tmavomodrý svět byl na počátku pojmenován jedinečný festival hudby v podání nevidomých umělců. Letošní ročník se uskuteční ve dnech 14. - 16. května v prostorách Sálu Břetislava Bakaly v Brně. Aktivně se ho zúčastní téměř dvě stovky zrakově postižených z České republiky, Slovenka, Polska a dalších zemí.

Vlastnímu festivalu bude předcházet benefiční koncert sdružení amatérských ukulelistů z Brna Ukulele orchestra jako Brno. Hudebníci vystoupí na nádvoří Staré radnice ve středu 13. května v 19 hodin. Výtěžek z koncertu půjde na úhradu ubytování účastníků festivalu.

V úterý 14. května je na programu oficiální zahájení festivalu, hudební vystoupení Antona Mészárose a divadelní představení Zmoudření Dona Quijota.

Ve středu 15. května přijde na řadu hlavní bod festivalu - veřejná hudební přehlídka jednotlivých účastníků. Současně se bude konat výstava kompenzačních pomůcek, prezentace škol výcviku vodicích psů a prodejní výstava výrobků z dílny HapAteliér. Večer zakončí interaktivní představení brněnské kapely Bongo BomBarďák.

V sobotu 16. května budou pokračovat již zmíněné výstavy a navíc se uskuteční setkání zrakově postižených uživatelů výpočetní techniky a prezentace firem, vyrábějících pomůcky pro slabozraké a nevidomé.

Festivalu se obvykle zúčastňují především zrakově postižení a jejich průvodci. Zájem veřejnosti s nepoškozeným zrakem není příliš velký. To by chtěla nová ředitelka Turistického informačního centra města Brna Jana Janulíková změnit. „V následujících letech bychom chtěli veřejnost více zapojit,“ zdůraznila. Ředitelka TyfloCentra Hana Bubeníčková upozornila na význam a jedinečnost festivalu: „Nikde jinde se něco takového nekoná.

Reklama

Výběr článků

Načítám