Hlavní obsah

Brno si připomnělo osvobození

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 26. dubna se na Ústředním hřbitově v Brně konal pietní akt k výročí osvobození města po druhé světové válce.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Válka v Brně skončila právě před sedmdesáti lety díky Rudé armádě a rumunským vojákům. K nejdůležitějším okamžikům patřilo ovládnutí hradu Špilberk, jehož německá posádka o síle asi pět set mužů se kolem poledne vzdala. Do večera pak bylo prakticky celé město svobodné. Výjimkou byly jen severní části městských čtvrtí Medlánky, Řečkovice a Soběšice, kde Němci kladli odpor až do začátku května.

Nejvyšší představitelé města, generální konzul Ruské federace v Brně, zástupci kraje, vysokých škol, vědeckých institucí a dalších organizací včetně Syndikátu novinářů jižní Moravy uctili památku padlých a položili k památníkům věnce a květiny.

Nejprve se všichni odebrali k pomníku věnovanému Čechům a Slovákům, potom k pomníku Rumunů a nakonec k tomu největšímu, postavenému na počest vojáků Rudé armády. Po čestné salvě si přítomní vyslechli báseň mladého básníka z terezínského ghetta Hanuše Hachenburga Má zem. Na závěr zahrála kapela Moravské žestě státní hymnu České republiky.

Po slavnosti se většina účastníků rozešla, ale někteří ještě zůstali a diskutovali o osvobození a dalších záležitostech. Patřili k nim například generální konzul Andrej Jevgenjevič Šaraškin nebo náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Stanislav Juránek.

Reklama

Výběr článků

Načítám