Hlavní obsah

Brněnští archeologové se pochlubí zajímavými nálezy

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská část Brno-střed pořádá výstavu nejzajímavějších předmětů, nalezených při archeologickém průzkumu v místě budoucího koncertního sálu na rohu ulic Besední a Veselé, nazvanou Mrtvý kůň ve sklepě aneb Co všechno se skrývá pod novým koncertním sálem.

Foto: Jiří Smutný

Archeologické naleziště v centru Brna

Článek

Z možnosti zkoumat plochu pod budoucím moderním sálem pro 1250 posluchačů a s podzemními garážemi pro 200 aut měli archeologové velkou radost. Mohli tak díky výzkumu sledovat stavební vývoj v průběhu 500 let, čímž podstatně rozšířili znalosti o historii Brna.

„Vlastně poprvé a také naposledy se v historickém jádru města uskutečnil výzkum, který zachytil v celém rozsahu tři původní středověké parcely a zázemí čtvrté. Na větší části dotčené plochy dosáhly archeologické terény mocnosti 2 až 3 metry, což je výjimečné,“ konstatoval spokojený ředitel společnosti Archaia Brno David Merta.

Z předmětů, kterých se našlo značné množství, jsou nejvíce zastoupeny zlomky kuchyňské keramiky (nádobí), technické keramiky (kachle, dlaždice, střešní krytiny), zvířecí kosti, výrobky z kostí, zlomky skleněných nádob, nože, klíče nebo stavební kování.

Vystavené předměty si lze prohlédnout ve foyer Besedního domu (vchod z Husovy ulice) od 11. do 17. dubna od 14 do 18 hodin. Vstup na výstavu je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám