Hlavní obsah

Brněnský školní korfbalový pohár je v plném proudu

Novinky, Jakub Máša

Školní korfbalový pohár, organizován Korfbal klubem Brno v rámci projektu Korfbal do škol, se dostal na konec své první fáze. Tou byla školní kola, která se odehrála na každé ze 13 zúčastněných škol. Dohromady se účastnilo 117 třídních družstev, ve kterých si korfbal zahrálo přibližně 1160 dětí.

Foto: Jakub Máša

Korfbal na ZŠ Pastviny (Brno-Komín)

Článek

První kolo proběhlo 9. prosince a poslední 26. února.

Na začátek trošku statistiky. Celkově se v průběhu 17. hracích dnů odehrálo  34 turnajů ve dvou hlavních kategoriích - Minižáci a Přípravka. Na některých školách hráli společně druháci s třeťáky v kategorii přípravky a čtvrťáci s páťáky v kategorii minižáci. Na školách s větším počtem tříd a žáků se odehrály turnaje i po jednotlivých ročnících.  Dohromady se školních kol účastnilo 117 třídních družstev, ve kterých si korfbal zahrálo přibližně 1160 dětí.

V druhé fázi přichází na řadu oblastní kola, kde se bude rozhodovat o účastnících velkého finále. V každém z oblastních kol se střetnou týmy ze dvou až tří blízkých škol, a nejlepší družstvo postoupí do finálového kola. Některá oblastní kola se stihla odehrát už před jarními prázdninami.

Prvními finalisty se stali žáci 5. ročníku ze ZŠ Otevřená v Žebětíně, kteří v oblastním kole jednoznačně přehráli družstva ze ZŠ Vejrostova z Bystrce. V dalším oblastním kole se potkala družstva ze ZŠ Elišky Přemyslovny ve Starém Lískovci a ZŠ Arménská z Bohunic. Odehrály zároveň obě věkové kategorie.

V minižácích si postup vybojovalo družstvo ze ZŠ Elišky Přemyslovny a v kategorii přípravky postoupili třeťáci ze ZŠ Arménská. V zatím posledním odehraném oblastním kole mezi ZŠ Sirotkova a ZŠ Jana Babáka, tedy v derby městské části Žabovřesky, si v kategorii minižáků postup se štěstím vydřeli žáci 5. ročníku ze ZŠ Jana Babáka. Známe již tedy 4 účastníky finálového turnaje.

Zůstává nám poznat zbylých 8 finalistů. Další oblastní kola se odehrají v následujících skupinách: ZŠ Bosonožská + ZŠ Labská, ZŠ Heyrovského + ZŠ Laštůvkova, ZŠ Otevřená + ZŠ Vejrostova (kategorie přípravka), ZŠ Sirotkova + ZŠ Jana Babáka (kategorie přípravka), ZŠ Pastviny + ZŠ Náměstí Míru + ZŠ Hamry. Všechna zbývající oblastní kola jsou naplánována na březen.

Velký finálový turnaj, s finanční podporou Jihomoravského kraje, je v plánu v první polovině dubna a odehraje se ve velké sportovní hale Tatranu Bohunice, kde většinu domácích zápasů hraje také extraligový A-tým Korfbal klubu Brno. Do finálového turnaje postoupí 6 družstev v kategorii přípravek a 6 družstev v kategorii minižáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám