Hlavní obsah

Brněnskou přehradu budou o víkendu brázdit dračí lodě

Novinky, Hana Nehybová

Letošní Evropský pohár klubových posádek dračích lodí se bude konat o víkendu na Brněnské přehradě.

Foto: z webu Brněnského klubu dračích lodí

Závody dračích lodí jsou atraktivní podívanou

Článek

Historie dračích lodí - těchto netradičních dlouhých plavidel, odvozených od boha vod - draka, začala před více než dvěma tisíci lety v Číně. Odtud se rozšířila do celého světa. V Čechách se první dračí loď objevila až v roce 1998 a jejich obliba neustále roste, což dokazují i stále častější závody dračích lodí. 

Podle informací z webu Brněnského klubu dračích lodí je délka závodní lodi pevně stanovená: bez hlavy a ocasu 12,49 metru. Obsazení dračích lodí je také pevně dané: posádky sedí po dvou vedle sebe ve směru jízdy lodí, na přídi lodi čelem k posádce sedí bubeník a určuje tempo pádlování a vzadu je kormidelník.   

Firma Pavlof s. r. o. a Klub dračích lodí Brno jsou pořadateli dalšího ročníku veřejných závodů dračích lodí, který se bude konat o nadcházejícím víkendu v Rakovecké zátoce Brněnské přehrady. Dračí lodě mohou být na Brněnské přehradě k vidění již v pátek 15. června  v odpoledních hodinách, kdy mají přihlášené týmy možnost využít tréninkové jízdy. 

Hlavní program závodu však začíná v sobotu 16. června, kdy začnou závody jízdami Hobby týmů, jejichž start je naplánován na 10 hodin. 

Odpoledne pak od 13 hodin následují závody na 200 metrů Grand prix a Evropský pohár klubových týmů dračích lodí. 

Posledním závodem bude v neděli 17. června zhruba mezi 10 až 13 hod vytrvalostní závod "long distance" na 10 km. Lodě budou startovat z areálu lodních sportů hromadně a budou se otáčet u hradu Veveří. 

Reklama

Výběr článků

Načítám