Hlavní obsah

Brněnské výstaviště uspořádá výstavu ke 100. výročí ČSR

Novinky, Jiří Smutný

Zastupitelstvo města Brna na svém jednání v úterý 25. července schválilo podporu zamýšlené výstavě ke 100. výročí vzniku Československé republiky. Ta by se měla konat v příštím roce na brněnském výstavišti, které bude současně slavit 90 let od svého vzniku.

Foto: Jiří Smutný

Ilustrační foto

Článek

Akce by měla navázat na Výstavu soudobé kultury, která se na témže výstavišti v Brně-Pisárkách konala v roce 1928 na oslavu 10. výročí republiky a prezentovala všechny úspěchy, kterých nový stát za dobu své existence dosáhl. Výstava byla k vidění od května do září a navštívilo ji 2 800 000 návštěvníků.

Tentokrát je v plánu například představení stoletého vývoje našeho průmyslu, zejména strojírenství, elektrotechniky a textilu, a to v pavilonech G1 a G2. V jiném z pavilonů uspořádá Národní divadlo Brno taneční festival, v němž vystoupí soubory ze všech nástupnických států Rakouska-Uherska. Nebude chybět ani sportovní areál, v němž si zájemci budou moci vyzkoušet vybrané sporty v jejich historické i současné podobě.

Zamýšlená výstava by měla přijít na 150 miliónů korun a Brno je připraveno zaplatit třetinu. Jako další investoři by se měly na akci podílet česká a slovenská vláda a Jihomoravský kraj. Pokud by se nepodařilo sehnat plánované finance v plné výši, bude výstava realizována v přiměřeně chudším provedení.

Otevření výstavy se předpokládá 26. května příštího roku a doba trvání byla předběžně stanovena na 6 týdnů. Vedení Brna očekává návštěvu přibližně 300 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám