Hlavní obsah

Brněnské vilové kvarteto společně na veletrhu Regiontour 2016

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vila Tugendhat, vila Löw-Beer, vila Stiassni a Jurkovičova vila se ve čtvrtek 14. ledna podruhé společně prezentovaly na mezinárodním veletrhu turistických možností v regionech Regiontour v Brně na výstavišti. Veletrh potrvá do neděle 17. ledna.

Foto: BVV

Veletrh GO a Regiontour 2016

Článek

Všechny čtyři brněnské vily prošly v několika posledních letech památkovou obnovou a jsou otevřeny pro veřejnost. Brněnské vilové kvarteto představuje novou atraktivní turistickou destinaci a připomíná návštěvníkům, že Brno v období první republiky udávalo tón v soudobé architektuře, a to i v oblasti rodinného bydlení.

V uplynulém roce 2015 zástupci vil spolupracovali nejen na odborném poli, ale podíleli se i na několika společných akcích. Vila Tugendhat byla s ostatními rodinnými domy např. prezentována na festivalu architektury a urbanismu Architecture Week 2015 v Praze v Jiřském klášteře. Vily se úspěšně zapojily poslední srpnový víkend do akce Národního památkového ústavu Hradozámecká noc 2015 a přichystali návštěvníkům zajímavý program (koncerty, divadelní etudy, noční komentované prohlídky atd.).   

Vila Tugendhat, vila Stiassni a Jurkovičova vila jsou již otevřeny pro veřejnost a vila Löw-Beer se publiku otevírá v sobotu 16. ledna 2015, kdy je poprvé možné si prohlédnout novou muzejní expozici Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat.

Expozice vyzdvihuje hospodářské a stavební počiny rodiny Löw-Beerů, které svým významem dalece přesáhly hranice města Brna a potažmo České republiky např. ve výstavbě vily Tugendhat.

Secesní vilu Löw-Beer totiž obývali v letech 1913-1939 rodiče Grety Tugendhat, Alfred a Marianna. Alfred vilu koupil i s rozsáhlým pozemkem umístěným ve svahu nad lužáneckým parkem. V roce 1929 věnoval Alfred Löw-Beer své dceři Gretě při příležitosti jejího druhého sňatku horní část pozemku při ulici Černopolní. Greta s manželem Fritzem Tugendhatem si zde nechala postavit rodinný dům od německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe – dnes světoznámou vilu Tugendhat, zapsanou na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám