Hlavní obsah

Brněnské divadlo Reduta láká na Kouzelný vrch

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní divadlo Brno připravilo premiéru činohry Kouzelný vrch. Dílo nositele Nobelovy ceny za literaturu Thomase Manna v dramatizaci a režii mladé divadelní tvůrkyně Barbary Herz bude uvedeno v divadle Reduta ve čtvrtek 27. října od 19.00 hodin.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Děj hry zavádí diváka na počátek 20. století. Hans Castorp přijíždí do luxusního švýcarského sanatoria Berghof navštívit svého nemocného bratrance Joachima. Proniká do zvláštního světa bohatých pacientů z celé Evropy, postižených tuberkolózou. Brzy však i on onemocní a stává se členem této zvláštní uzavřené společnosti.

„Každý jsme o příběhu Hanse Castorpa slyšeli, jen málokdo z nás ovšem oněch sedm set stránek skutečně přečetl. Tento dechberoucí román nositele Nobelovy ceny za literaturu se odehrává mezi alpskými vrcholky a sám je jedním z vrcholů světové literatury, o jehož zdolání jsme se v letošní sezoně rozhodli pokusit. Diváci se mohou těšit na klasický příběh v neklasickém, moderním zpracování, respektujícím však zároveň jazyk i základní témata románové předlohy,“ konstatuje dramaturg Martin Sládeček.

Barbaru Herz zaujalo dílo zejména aktuálností. „Už během práce na dramatizaci mě chvílemi zarážely některé Mannovy věty, které se zdály, že je snad musel napsat teď. Třeba to, co říká o evropanství nebo o době, která si žádá a také pořídí teror. Z toho občas mrazí. Ale společenská aktuálnost Kouzelného vrchu se netýká jen politiky. Na Berghof přijíždí téměř samí mladí lidé, kteří si v konečném důsledku svou nemoc a bezpečnou izolaci od reality docela užívají. Najednou mají téma, které jim v životě chybí, životní náplň a svobodu od zodpovědnosti za ne zcela vyhovující život tam dole,“ říká režisérka.

V hlavní roli se představí student posledního ročníku JAMU Ondřej Kraus. „Je to obrovská čest stát na těchto prknech po boku herců, jako jsou Marie Durnová, Martin Siničák, Hana Briešťanská nebo třeba Dušan Hřebíček. Člověka se přirozeně zmocňuje strach, očekávání, touha ukázat se. A taky radost,“ přiznává začínající herec.

Reprízy Kouzelného vrchu v tomto roce jsou naplánovány na 28. a 29. října v 19.00 hodin, 8. listopadu v 18.00 hodin a 5. prosince v 19.00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám