Hlavní obsah

Brněnská zoologická zahrada zve na Den hantezoo

Novinky, Hana Nehybová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, co znamená hantezoo? Nevíte? Nevadí, napovím Vám. "Mířijó na augle, útočník je po trefě zralé na bíló baldu, páč góme kulofku," bylo uvedeno při této akci loni na informační cedulce u skunka. A rodilý Brňan již jistě tuší - ostatním napovím - že půjde o brněnský hantec.

Foto: z webu ZOO Brno

Blajkecová čórkařka

Článek

Na návštěvníky brněnské zoologické zahrady, kteří přijdou na prohlídku v sobotu 1. září čeká překvapení. Pracovníci zoologické zahrady pro ně opět připravili Den hantezoo (čti hantecu).

Již po třetí se v areálu brněnské zoo u vybraných zvířat na jeden den objeví zvláštní informační cedule. Půjde o kompletní popisky u vybraných zvířat, které budou celé v hantecu. 

Brněnský hantec se vyvíjel během několika staletí smíšením hanáckých nářečí češtiny s řečí brněnských Němců a historickým středoevropským argotem, zejména vídeňským. Některé výrazy se běžně používají dodnes a existují i skupiny lidí, které se snaží brněnský hantec stále udržovat. 

K těmto aktivitám se připojila i brněnská zoologická zahrada.

Loni bylo možné přečíst si informace například o Vlčmenu hárošovi, letos se návštěvníci dozvědí podrobnosti třeba o Kaltonové bystróšce (lišce polární), nebo zjistí, co je to Překocená hajtra.  

O půl jedenácté se uskuteční tradiční komentované krmení lachtanů, samozřejmě také v hantecu. 

Na závěr malá hádanka: Víte co je to blajkecová čórkařka? Pokud ne, odpověď zcela jistě najdete v sobotu v brněnské zoologické zahradě.

Reklama

Výběr článků

Načítám