Hlavní obsah

Brněnská rocková legenda oslavila 45 let na scéně v pražském Paláci Akropolis

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud skupina vystupuje déle než třicet let, je nutné na ni pohlížet jako na trvalou hodnotu kulturního života. Skupiny Progres 2 hraje dokonce již 45 let.

Foto: Jana Bečková

Skupina na podiu

Článek

V pondělí 20. května se úderem půl osmé rozezněly tony hudebního výročního koncertu brněnské skupiny Progres 2 - výročí oslavila v pražském Paláci Akropolis.

Vznik skupiny v roce 1968 (pod názvem Progress Organization) se stal mezníkem tuzemské art rockové tvorby. Po změny názvu v roce 1977 na Progres 2 a vydáním alba Dialog s vesmírem se již nesmazatelně zapsala do historie multimediálních rockových projektů. Byly to koncerty s prvním scénickým audiovizuálním rockovým projektem u nás, dočteme se na webových stránkách skupiny. Poté následoval druhý projekt s velkým úspěchem - a to Třetí kniha džunglí.  

Výroční koncert předvedl skladby ze všech období skupiny - i s pozvanými hosty. Těmi byli členové skupiny ze začátků v 70. letech. Zahráli i neznámé písničky z prvního období této sestavy.

Nyní hraje skupina Progres 2 v sestavě: Pavel Váně - kytara, zpěv, Pavel Pelc - baskytara, zpěv, Zdeněk Kluka - bicí, zpěv, Miloš Morávek - kytara, Roman Dragoun - klávesy, zpěv.

Koncert gradoval až do finále, kdy zazněly skladby z Dialogu s vesmírem. Při skladbě Píseň o jablku celý sál zpíval s Pavlem Váněm a skupinou a atmosféra byla ve vyprodaném sále nádherná. Další koncert k výročí se uskuteční 23. května v brněnském Semilasu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám