Hlavní obsah

Brněnská hvězdárna zve na pozorování částečného zatmění Slunce

Novinky, Hana Nehybová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 4. ledna nastane v časných ranních hodinách částečné zatmění Slunce. Na komentované pozorování zve zájemce Hvězdárna a planetárium Brno na hrad Špilberk. Pozorovat úkaz však bude možné pouze za jasného počasí.

Článek

Hvězdárna a planetárium v Brně na Kraví Hoře (http://www.hvezdarna.cz/)  je nyní až do listopadu 2011 veřejnosti nepřístupná z důvodu rekonstrukce.

Brňané ale o astronomii nepřichází - pracovníci hvězdárny připravují vzdělávací pořady pro školy v Moravském zemském muzeu a přednášky pro veřejnost v Knihovně Jiřího Mahena.

Nyní zve hvězdárna na pozorování částečného zatmění Slunce, které nastane v časných ranních hodinách v úterý 4. ledna. Hvězdárna a planetárium Brno společně s Muzeem města Brna připravili komentované pozorování tohoto úkazu z jihozápadního bastionu hradu Špilberku od 8 do 11 hodin. Akce se však uskuteční pouze za jasného počasí.

Tento výjimečný úkaz začne krátce po východu Slunce, nízko nad jihovýchodním obzorem. Temný měsíční kotouč se nejdříve objeví u pravého horního okraje slunečního disku jenom několik minut po osmé hodině našeho času. Následující desítky minut bude zakrývat větší a větší část, až kolem půl desáté Měsíc zakryje přibližně 75 procent Slunce. Úkaz skončí pár minut před desátou hodinou.

Částečné zatmění Slunce je sice výjimečným, přesto však poměrně častým jevem. Naposledy bylo pozorovatelné v srpnu roku 2008, další bude viditelné v březnu 2015. Mnohem vzácnější je tzv. úplné zatmění.

Zatmění Slunce je možné pohodlně a bezpečně sledovat pomocí speciálních brýlí nebo temného svářečského filtru, jenž se prodává v obchodech s pracovními pomůckami. Při pozorování Slunce je nezbytné vždy se chránit filtry, které dostatečně zeslabí záření. V opačném případě hrozí dočasné nebo i trvalé poškození zraku.

Reklama

Výběr článků

Načítám