Hlavní obsah

Brňané mohou použít 20 miliónů z městského rozpočtu na realizaci svých nápadů

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dáme na vás, tvrdí vedení Brna a nabízí občanům finanční prostředky na projekty, které si sami navrhnou, získají pro ně potřebnou podporu veřejnosti, budou příslušným odborem magistrátu nebo městskou částí prohlášeny za proveditelné a uspějí i ve finálním hlasování občanů města v listopadu 2017.

Foto: Jiří Smutný

Ilustrační foto

Článek

„Brno je prvním statutárním městem v České republice, které zavedlo participativní rozpočet na celoměstské úrovni. Jeho cílem je přímé zapojení veřejnosti do správy a rozvoje města a do rozhodování o veřejných financích,“ konstatoval Tomáš Koláčný, radní pro participaci obyvatel.

Město vyčlenilo pro 1. ročník participativního rozpočtu 20 miliónů korun, přičemž jeden projekt může stát maximálně 2 milióny. Minimálně tedy bude zrealizováno 10 nových projektů.

V současnosti byla uzavřena etapa přihlašování návrhů. Ty musely získat v úvodním hlasování podporu minimálně 150 čtenářů na webu www.damenavas.cz nebo 15 písemných podpisů na papírovém formuláři.

Došlo celkem 217 přihlášek, z nichž požadovanou podporu získalo 155 navrhovatelů. Některé nápady jsou úsměvné, jiné vypadají rozumně. Někdo například požaduje pořádat polštářovou bitvu o Brno, další zřídit dětské hřiště ve Slatině, cvičiště pro psy v Medlánkách nebo instalovat šachové stolky v Denisových sadech.

Nyní probíhá posuzování proveditelnosti jednotlivých projektů, které potrvá do 30. září. Provedou je příslušné odbory Magistrátu města Brna a zainteresovaných městských částí.

Závěrečné hlasování občanů města Brna, které s konečnou platností určí nejlepší projekty, se bude konat na webu od 1. do 22. listopadu. V plánu je i veřejná beseda s občany, která by se měla uskutečnit ve 3. týdnu v listopadu a mohla by být i alternativním hlasovacím místem.

Reklama

Výběr článků

Načítám