Hlavní obsah

Březnový maraton okolo Boleveckého rybníka nabídl i padesátikilometrovou trať

Novinky, Jiří Mašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měsíc utekl jako voda a běžci a běžkyně čekající na pravidelný maraton okolo Boleveckého rybníka a Plzni se v neděli 15. března v 10 hodin postavili opět na start této tradiční vytrvalecké trati.

Foto: Vlastimil Šroubek
Článek

Pořadatelé už několik let vždy v březnovém termínu obohacují závod i o možnost zaběhnout si trať o délce 50 km, což je pro mnoho běžců další výzvou na jejich postupném zdolání svých běžeckých cílů, které si sami vytýčili. Samozřejmostí je již i závod na 10 km, který si též získává na oblibě a startovní listina je také velmi početná jak v kategorie běžců, tak i běžkyň.

I přes ne moc vlídné počasí (zamračeno a teplota okolo 5°C) se na start postavilo více než šedesát běžců a běžkyň. Startovní pole bylo jako tradičně zaplněno velmi kvalitními závodníky, kteří již mají za sebou mnohá významná vítězství. Například Radek Brunner či Michaela Dimitriadu, oba též vynikající ultramaratonci a hlavní favorité závodů.

Přehlédnout se nedá ale množství amatérských závodníků tzv. „hobíků“, kteří tyto závody berou jako zkoušku před nadcházejí běžeckou sezónou, jejíž zahájení se kvapem blíží. Nutno dodat, že zvláště pro tyto běžce jsou závody předem určeny.

Ve všech kategoriích se závodilo opravdu velmi zostra a dokladem toho jsou samozřejmě výsledné časy. Závod na 50 km ovládnul Radek Brunner v traťovém rekordu 3:08:42 hodin, a v ženské kategorii Michaela Dimitriadu za 3:48:53 hodin, také v rekordu závodu.

Maratonskou trať zvládl nejlépe opět Radek Brunner a v i ženách Michaela Dimitriadu. Vložený závod na 10 kilometrů, který se pomalu stává prestižním během, zase pro sebe rozhodl Aleš Bílek z Cyklo ATOM, ženskou kategorii ovládla Teodora Svejkovská z Plzně.

Závěrem lze opět dodat, že výsledky nejsou úplně to hlavní, co pořadatelé od závodů očekávají. Důležitá je snaha přimět lidi všeho věku se pohybovat a nejlépe formou běhu. Tato myšlenka, jak se zdá, je důsledně naplňována. Další maratonský závod se uskuteční znovu za měsíc - v neděli 26. dubna.     

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám