Hlavní obsah

Břeclavan roztleskal kulturní dům v Břeclavi

Novinky, Soňa Kurková

V sobotu 30. dubna byl v Břeclavi na programu koncert Národopisného souboru Břeclavan, který je již léta veden Františkem Blažkem, vedoucím muziky, a Františkem Jurášem, vedoucím tanečníků.

Foto: Soňa Kurková
Článek

Koncert měl tentokrát název Z kola dokola. „S tímto názvem přišel někdo z řad tanečníků. V úvahu přicházely i některé další nápady, ale nejvíce se ujal tento," konstatoval Lukáš Růžička, cimbalista Břeclavanu.

Začátek koncertu uvedla dětská odnož Břeclavanu, a to dětský národopisný soubor Břeclavánek. Už v tomto úvodu mohli diváci obdivovat talent, nadání a hlavně velkou dávku píle, kterou do vystoupení musejí děti vložit.

Během koncertu vstupovali v krátkých epizodách také moderátoři, David Pavlíček a Ladislav Šimeček, kteří díky svému nápaditému humoru sklízeli smích a potlesk z publika.

„Styl moderátorů se mi líbil. Dokážou tu folklórní notu trochu odlehčit a pospojovat tak, že to dostane jiný rozměr. Oba dva jsou to dlouholetí folkloristé a jejich humor, byť je někdy trochu drsný, protože si dělají legraci sami ze sebe, je zároveň poměrně vlídný a k folklóru jako takovému patří. Používají ironizování, které je moderní, takže je to lépe skousnutelné i pro „nefolkloristy," dodal Lukáš Růžička.

V průběhu večera se na pódiu, s doprovodem cimbálové muziky, vystřídala pestrobarevná škála tanečních a pěveckých vystoupení. V hlavních pěveckých sólech mohli návštěvníci slyšet Jana Huňara st., Jiljího Herzána, Juru a Radku Machovcovy, Zuzanu Martinkovou, Petru Filipovou či Moniku Křápkovou.

Z tanců mohli diváci obdivovat: Podlužácké hody, Staropodlužáckou vrtěnou, Husárský verbuňk, Myjavské škádlení a mnohé další. Diváci, občas se zatajením dechu, nestačili sledovat rychlost, krásu a i tak trochu akrobatické prvky tanečníků.

Konec všech vystoupení byl zakončen dlouhým potleskem a došlo i na tzv. standing ovation. Večer však nekončil v sále, ale ve foyer, kam se přesunula cimbálová muzika a konala se zde tradiční beseda u cimbálu. Zbylí návštěvnici, a že jich nebylo málo, se zde oddávali líbivým tónům a v poklidu zde nechali umocnit své zážitky z vystoupení.

Reklama

Výběr článků

Načítám