Hlavní obsah

Bratislava, Poszony, Wilsonovo? Mnoho názvů pro jedno město

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slováci mu familiérně říkají Blava. Město na Dunaji má asi nejvíce jmen ze všech měst na světě. V Česku se ze Zlína stal na dlouhá léta Gottwaldov, ale Bratislava je přejmenovavacím unikátem.

Foto: www.slovakia.travel
Článek

Maďaři se vzdát města nechtěli

Po vyhlášení Československé republiky v roce 1918 se na Slovensku ještě téměř dva roky bojovalo, hlavně s Maďary, částečně i s Poláky. Maďaři nechtěli uznat, že prohráli válku, a Horní Uhry (Slovensko) považovali stále za součást svého území. Nechtěli se jí nikdy vzdát, dvě a půl století byla hlavním městem Uher a od roku 1526 do 1830 navíc korunovačním městem. 

Bratislavský hrad je doložen již od 9. století.  Pod ním se z malé osady vyvinulo město - nejstarší název je Wratisslaburgium – Vratislavův hrad. Pak se názvy zkomolily na Braslavespurch, to bylo roku 907, Brezalauspurc, „Braslavův hrad“, poté Preslawaspurch, Bresburg, Presburch. Od nich byla odvozena slovenská jména Prešpurek, Prešporek, Přešporok.

Němci z toho vytvořili Pressburg. Po 11. století bychom Bratislavu našli jako Poson, Bosenburg, Bosan, Bosonium a z toho zase vzniklo maďarské Poszony. Ve středověku se chvíli objevoval také název Istropolis, Dunaji se říkalo Istros, Istra.

Provinční město

Přestože byl v Bratislavě v letech 1563 –1830 chrám svatého Martina korunovačním kostelem uherských králů, město upadlo v nemilost. Josef II. Bratislavu degradoval na provinční město. Hlavním městem Uher ustanovil Budín, korunovační klenoty nechal převést do Vídně.

Díky, Wilsone

Jméno Bratislava se objevilo za štúrovců po roce 1844, kdy je Pavel J. Šafařík vykonstruoval ze jména Brecisburg.

Oficiálně se ale Bratislava objevila jako slovenské hlavní město až v roce 1920. Raritou města je, že se uvažovalo pojmenovat ho Wilsonovo. Bylo to údajně přání Slováků žijících v Americe jako vyjádření vděku tehdejšímu americkému prezidentovi za uznání nového státu.

První byla Skalica

Když byl 4. listopadu 1918 Vavro Šrobár jmenován ministrem s plnou mocí pro správu Slovenska, měla tři ministry, zvolil si  6. listopadu za sídlo první slovenské vlády starobylou Skalici, ležící téměř na československé hranici. Vláda tu zasedala několik dnů, poté se přestěhovala do Bratislavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám