Hlavní obsah

Brány historického domu U Voříkovských se otevřou v sobotu

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historický dům U Voříkovských se po vzorové památkové obnově stane novým sídlem Národního památkového ústavu. V sobotu 30. září tento dům v pražské Liliové ulici přivítá rodiny s dětmi. Zatímco se rodiče zúčastní komentované prohlídky, děti si vyzkouší renesanční malování a z kostek si postaví své město.

Foto: NPÚ
Článek

„Obnově předcházela řada průzkumů, jako například archeologický, stavebně historický či restaurátorský. Jejich výsledky pak byly promítnuty do obnovy a plánovaného využití tak, aby byla naplněna náročná kritéria památkové péče uplatňovaná Národním památkovým ústavem,“ popsala průběh prací generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková. 

Cílem obnovy byla záchrana a společenské zhodnocení historicko-kulturní památky včetně jejího funkčního využití. V budově bude mimo jiné umístěna ústřední knihovna NPÚ, badatelna či přednáškový sál. 

Objekt, v umělecko-historické literatuře nazývaný U Voříkovských, je významným měšťanským domem s bohatou historií, kterou sdílel s celým svým prostředím v srdci Starého Města, v těsném kontaktu s kostelem sv. Anny – nynějším centrem Pražská křižovatka.

Nárožní dům se sestává z několika navzájem spojených objektů. První písemná zmínka o něm se objevuje v první čtvrtině 14. století. Pojmenování domu pochází od rytíře Jana Bohuslava Voříkovského z Kundratic, který byl pražským primátorem v letech 1700 až 1723.

Přestavby domu proběhly v průběhu 17., 18. a 19. století. Budova má dobře dochované architektonické členění průčelí včetně pozdně renesančního vstupního portálu s barokní malbou v rámu nad portálem.

Dům obsahuje též řadu cenných prostor s klenbami, zejména v uličním traktu přízemí, s cennými rozlehlými klenutými sklepy gotického i barokního původu a na řadě míst s dochovanými dlažbami. V patře východního a severního křídla vznikly v 18. století luxusní obytné a reprezentativní místnosti s klenbami a stropy se štukovou výzdobou a nástropními i nástěnnými malbami.

Budovu převzal Národní památkový ústav do své správy v roce 2005 od Národní knihovny. Poté co získal od Ministerstva kultury finanční prostředky v roce 2011, zahájil přípravu obnovy a projekční práce. Celková výše poskytnuté dotace činí 148 miliónů Kč.  Realizace veřejné zakázky a výběr stavební firmy se uskutečnily v březnu 2015, stavební práce probíhaly od května 2015 do června 2017. Od podzimu bude dům sloužit jako pracoviště Národního památkového ústavu.

V sobotu 30. září se brány historického domu U Voříkovských v Liliové ulici v Praze otevřou rodičům s dětmi. Zatímco se rodiče zúčastní prohlídky, děti od šesti let si v přednáškovém sále vyzkouší renesanční malování a z kostek si postaví své město. Zvláštní prohlídky jsou zdarma a zájemci si je mohou rezervovat přes webové stránky Národního památkového ústavu. Památka bude přístupná formou komentovaných prohlídek (v 10, 11, 13 a 14.30 hodin).

Reklama

Výběr článků

Načítám