Hlavní obsah

Bosý den opět v Pardubicích

Novinky, Lucie Hlaváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekocentrum PALETA chystá na druhou neděli v září neobvyklou akci – bude se chodit bez bot. Bosý den v pardubickém areálu Natura parku proběhne již podruhé.

Foto: Lucie Hlaváčková

Hmatová stezka v areálu Natura parku

Článek

Téma bosé chůze se v poslední době vyskytuje stále častěji, více a více lidí vyráží do města či na výlety do přírody bez bot. Pro někoho se jedná o zcela běžnou záležitost, jiní se na to ale mohou dívat s rozpaky či nejistotou.

Přitom dříve se chodilo převážně jen naboso, lidé se obouvali pouze pro zvláštní příležitosti, do školy či za chladnějších dní. Později jsme si však již příliš zvykli nosit boty a zamezovat tak chodidlům jakémukoliv kontaktu s podkladem. Chůze bez bot ale dostává úplně jiný rozměr.

Akce Bosý den, kterou pořádá Ekocentrum PALETA ve spolupráci se společností 4move, je vhodná jak pro ty, pro které je chůze naboso téměř denním chlebem, stejně jako pro ty, kteří v této oblasti stále tápou.

Na návštěvníky čeká diskuze s fyzioterapeutkou, ukázky nejrůznějšího cvičení s nohama, zkoušení barefoot bot, hmatová stezka, Kneippův chodník, slack line, výroba Potěmkinových sandálů a další. Děti se zabaví při nejrůznějších hrách a soutěžích a také jistě uvítají novinku areálu – bahniště. Dalším zpestřením bude workshop akrojógy a v 19 hodin vystoupení improvizační skupiny Paleťáci.

Kromě běžného občerstvení (káva, čaj, pivo, limo, sušenky), které nabízí infocentrum Natura parku, účastníci ochutnají i dobroty od RooArt. O část občerstvení se mohou postarat také návštěvníci sami – na doma napečené sladkosti či slanosti bude připraven zvláštní piknikový stůl. Nebude chybět ani oheň na opékání buřtů (ty je ovšem třeba také donést vlastní).

Akce pro celou rodinu se koná 10. září od 14:00 v Natura parku, environmentálním návštěvnickém, informačním a vzdělávacím centru na břehu Chrudimky. Dospělé vstupné je 50 Kč, pro děti od 4 do 14 let a ZTP 20 Kč, děti do 3 let mají vstup zdarma. A nebojte se, můžete přijít i v botách!

Další informace na www.paleta.cz a na Facebooku Ekocentra PALETA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám