Hlavní obsah

Bosé nohy v Moravské galerii - zážitkový workshop s Idou Kelarovou

Novinky, Glena Rauerová

Ve dnech 2. a 3. července proběhl v Moravské galerii v Brně v rámci multižánrového festivalu ProART workshop nazvaný Každý umí zpívat s Idou Kelarovou, jejím partnerem Desideriem Duždou a Otou Bundou. Účastníci se během něj naučili 9 romských písní, se kterými pak vystoupili na závěrečném koncertu.

Foto: Glena Rauerová

Bosé nohy v Moravské galerii

Článek

Ida Kelarová se kromě hlasových workshopů věnuje propagaci romské kultury, v současnosti vede sbor Čhavorenge, ve kterém mohou zpívat nadané romské děti a mládež ze sociálně znevýhodněného prostředí. Ida sama se v romské hudbě našla a přikládá to romskému původu svého otce, který ale její matka i sestra Iva Bittová popírají. Spolu s romským sentimentem na sebe Ida přebírá i určitou hořkost, kterou Romové mohou cítit vůči většinové společnosti.

Z víkendu s Idou nesjpíš neodejdete stejní, jako jste na něj přišli, je to mimořádná, ale také kontroverzní žena používající netradiční přístupy. Při workshopu nechává účastníky zažít pocit diskomfortu: nechá je třeba celý den při zpívání stát, zatímco ona sedí, nemůžou mluvit, když by se chtěli vyjádřit, a naopak musí odpovídat na osobní otázky, když se jim chce spíš mlčet. Také se jim záměrně nedostane překladu romských textů, který by jim napověděl, o čem písně vlastně jsou.

Pokud jste vnímaví, tak naplno pocítíte Idinu rozbolavělou duši a křehkou rovnováhu celé skupiny, kdy jediná poznámka může narušit atmosféru spolupráce a někdy dokonce zmařit společné úsilí. Možná jde o geniální způsob, jak lidem během workshopu zabránit prožít svobodu kdekoliv jinde, než při společném zpěvu, protože výsledkem je velmi autentické vyznění romských písní.

Osvěžením workshopu je živá profesionalita Oty Bundy, který s nadšením učí nejen romské tance a body percussion, ale je také talentovaný a empatický sbormistr. Velkou oporou Idy je její životní partner Desiderius Dužda, který doprovází sbor na klávesy a obětavě předzpívává i vyšším ženským hlasům.

Přes všechno nepohodlí a rozporuplné pocity, které jsem během dílny zažila, jsem Idě, Otovi a Dežovi hluboce vděčná za těch devět krásných romských písní a za unikátní možnost si je s nimi zazpívat. Mně osobně je nakonec jedno, jestli Ida má nebo nemá romský původ, ale úplně ji chápu, protože žijeme ve společnosti se silně zakořeněným předsudkem, že Romové a černoši „to“ mají a můžou tedy svobodně projevovat emoce, ale my bílí můžeme všechno ostatní, jen tohle ne.

To, kdo ve skutečnosti jste, vám ale s konečnou platností nemůžou říct vaši rodiče ani lidé ve vašem okolí, na to musíte přijít a přijmout to jen vy sami.

Oficiální stránky Idy Kelarové: www.kelarova.com, občanské sdružení pro podporu romské kultury: www.miret.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám