Hlavní obsah

Borůvkové hody se chystají v Malé Morávce a Karlově pod Pradědem

Novinky, Alois Miarka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již tradičně třetí srpnový víkend pořádají restaurace, hotely a penziony v Malé Morávce a Karlově pod Pradědem ve spolupráci s místním obecním úřadem borůvkové hody. Tentokrát se uskuteční 16. a 17. srpna.

Foto: Stanislav Juga

Ilustrační foto

Článek

„Mražáky máme plné borůvek,“ uvedl Ludvík Zemek, provozní ředitel horského hotelu Brans.

„Jak začnou plody dozrávat, vykupujeme je průběžně od zdejších sběračů. Do víkendového jídelníčku zařazujeme borůvkové knedlíky s mákem, borůvkové knedlíky s tvarohem, máslem a cukrem, horké borůvky s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou i  borůvkový smetanový koktejl. Pro gurmány, kteří si raději na talíři dopřejí maso, upečeme srnčí guláš s borůvkami a kančí plátek fořta Červenky na divokém koření s borůvkami,“ vyjmenoval letošní srpnové menu Ludvík Zemek.

V penzionu U Bohouše v Karlově pod Pradědem zahajují borůvkové hody tuto sobotu úderem desáté hodiny. „I letos jsme se rozhodli pro osvědčená a oblíbená jídla, o kterých víme, že je o ně mezi hosty zájem,“ uvedl Petr Ognar, vedoucí penzionu.

„Knedlíky s borůvkami připravíme opět z kynutého i tvarohového těsta, ke kávě nabídneme borůvkové frgály, bublaninu, litý koláč s drobenkou, v jídelníčku nebudou chybět ani borůvkové lívanečky, palačinky a borůvkový pohár či koktejl.

Labužníky, kteří chtějí ochutnat borůvkové dobroty od více kuchařů, zdarma přepraví místní autobus. Bude pendlovat mezi restauracemi. Organizátoři přitom nezapomněli ani na program pro hosty, kteří projeví zájem zlikvidovat nabyté kalorie z borůvkových hostin sportovními aktivitami. V sobotu od 16.30 hodin vypukne olympiáda v obecním parku naproti restaurace U kovárny.

Festival řízků

„Na borůvkové hody jezdím s přáteli pravidelně každý rok, uvedla Kateřina Mráčková z Ostravy-Poruby.

V kalendáři má poznačeno ještě jedno gurmánské datum spojené s Malou Morávkou - 20. a 21. září. „To se zde koná Festival řízků, kdy místní kuchaři připravují různé speciality. Rok od roku je jejich jídelníček bohatší a lákavější, což nemalou měrou přispívá ke zkvalitnění gastronomických služeb v Jeseníkách,“ dodala turistka z Ostravy-Poruby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám