Hlavní obsah

Bona okouzlil festivalové diváky

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncertem virtuózního amerického zpívajícího baskytaristy Richarda Bony původem z Kamerunu před zaplněným Piaristickým náměstím v Českých Budějovicích vyvrcholila v sobotu 16. srpna hlavní část Jihočeského jazzového festivalu ČEZ 2014.

Foto: Lenka Pokorná

Richard Bona v Českých Budějovicích.

Článek

Tři hudební večery ozdobené hvězdami světového jazzu Richardem Bonou, Davem Douglasem či Ianem Ritchiem, navštívily v Třeboni a Budějovicích díky podpoře Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ bezmála čtyři tisíce diváků.

Bona známý tím, že boří hranice mezi hudebními styly s lehkostí jemu vlastní a nešetří hudebním ani slovním humorem, sklidil obrovský aplaus, když jmenoval města, kde v posledních týdnech hrál: „New York, Tokio, Madrid, Budjece it´s beautiful,“ řekl Bona nadšenému publiku, jehož zpěv zapojil do jedné ze svých skladeb. Nechal se také slyšet, že by mohl do svých budoucích hudebních projektů zapojit i českou polku.

Na jih Čech přijel Bona se zbrusu novým projektem jazzu, španělského flamenga a africké hudby, který poprvé představil veřejnosti letos v květnu ve Španělsku. Středoevropskou premiéru jeho Flamenco Projectu si připsaly na své konto České Budějovice. Atmosféru českobudějovického koncertu si Bona pochvaloval. „Diváci byli bezvadní, Budějovice jsou krásné město a jsou tu fajn lidé. Doufám, že se sem ještě někdy vrátím,“ poznamenal Bona.

Je jedním z nejvytíženějších hudebníků planety. Jeho jméno figuruje v dlouhé řadě nahrávek či spoluprací s dalšími hvězdami jazzu i populární hudby, jako je Bobby Mc Ferrin, Mike Stern, Raul Midon, Joe Zawinul. 

V jeho stínu ale v žádném případě nezapadl Dave Douglas, jeden z nejlepších a nejvšestrannějších trumpetistů světa se svým kvintetem, ani skvělý a velice přátelský saxofonista Ian Richie.

„Jihočeský jazzový festival má letitou tradici a proto si zaslouží naši pozornost a podporu. Bohužel jsem z pracovních důvodů nestihl koncert v Třeboni, ale oba českobudějovické jsem si ujít nenechal. Domnívám se, že i tato část festivalu, potvrdila jeho vysokou úroveň a kvalitu, o čemž svědčily reakce diváků,“ řekl ředitel Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ Miloš Štěpanovský.

Po jarních koncertech v českobudějovickém klubu Jazz and Blues Club Highway 61 podporovaném společností MANE měli posluchači možnost navštívit první koncert Jihočeského jazzového pod širým nebem 28. června v Týně nad Vltavou. Poslední letní open air koncert se uskuteční 6. září v Nových Hradech.

Letní část Jihočeského jazzového festivalu ČEZ 2014 stojí na základech celoročního fungování českobudějovického jazz a blues klubu Highway 61, který se od svého otevření v červnu 2012 stal jednou z nejznámějších českých hudebních scén. „Na podzim se v klubu Highway 61 pod hlavičkou Jihočeského jazzového festivalu ČEZ 2014 chystají koncerty mistra piana z bandu Avishae Cohena Shai Maestra z Izraele, amerického zpěváka Curtise Stigera, který je ozdobou každého světového festivalu, kanadských Monkey Junk, Pee Wee Ellise, funkového mistra saxofonu z kapely Jamese Browna a celé řady dalších hudebníků,“ připomněl Jiří Grauer, produkční festivalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám