Hlavní obsah

Boj proti hazardu v Praze 5 pokračuje - zastupitelé schválili nulovou toleranci

Novinky, Luděk Sefzig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastupitelé Prahy 5 ve čtvrtek 19. června schválili uplatňování nulové tolerance hazardu na území městské části v budoucím návrhu obecně závazné vyhlášky, kterou se stanoví místa a čas, na kterých lze provozovat loterie a jiné podobné hry. Návrh podpořilo 33 z 37 přítomných zastupitelů.

Článek

Otázkou i tak zůstává, zda vůli zastupitelů Prahy 5 budou respektovat i nadřízené orgány - hlavní město Praha a ministerstvo financí.

V září 2013 zakázali zastupitelé městské části Praha 5 prostřednictvím obecně závazné vyhlášky hlavního města všechny herny na svém území. Ze zákona se ale nařízení netýkalo 14 kasin, která spadají pod Ministerstvo financí ČR. I přesto se zákaz dotkl 83 míst, kde byl v Praze 5 provozován hazard.

Rušení provozu výherních hracích přístrojů (VHP) není ani po zákazu činnosti jednoduché. „Provozovatelé hracích přístrojů často záměrně a účelově prodlužují správní řízení, aby hazard mohl dále fungovat a přinášet jim zisky. V loňském roce se podařilo ukončit provoz u 124 kusů hracích přístrojů. Od začátku roku jich bylo pravomocně zrušeno 37, k 10. červnu 2014 zbývalo zrušit povolení k provozu ještě 66 výherních hracích přístrojů, těm v nejhorším skončí na konci roku licence,“ informovala zástupkyně starosty PhDr. Marie Ulrichová Hakenová, do jejíž gesce tato oblast spadá.

„Prosadit, aby Praha 5 už nebyla nadále vykřičenou čtvrtí s téměř stovkou heren a kasin, pro které naše městská část dostala ironickou přezdívku pražské Las Vegas, bylo jedním z nejdůležitějších úkolů na cestě za bezpečnější a přátelštější tváří našich ulic a náměstí. Ministerstvu financí se ovšem dosud nepodařilo zrušit licenci ani na jeden videoloterijní terminál, který v minulosti povolilo na deset let, takže ve zrušených hernách se stále točí v rozporu s vyhláškou, kterou jsme prosadili, 200 videoloterijních terminálů povolených kdysi ministerstvem financí. Tyto videoloterijní terminály jsou přitom největším zlem. Na videoloterijním terminálu lze totiž prohrát až 252 000 korun za hodinu,“ uvedl předseda Komise pro kontrolu hazardu Prahy 5 Radek John (VV), předkladatel návrhu.

V rámci dodržování zákona o loteriích (zák. č. 202/1990 Sb.) a ustanovení platné vyhlášky provádí úředníci Odbor ů občansko-správního a živnostenského ve spolupráci s Městskou policií pravidelné kontroly.

„Jen v letošním lednu a únoru úřad zkontroloval celkem 67 míst, včetně 14 míst, která mají status kasina. O provedených kontrolách byly sepsány protokoly, v některých případech jsou tyto doplněny o úřední záznamy Městské policie hl. m. Prahy, fotografie a videa. Ve 14 případech bylo zahájeno správní řízení ve věci uložení pokuty, ve 3 případech byla zjištění postoupena na Magistrát hl. m. Prahy a Ministerstvo financí ČR,“ dodala zástupkyně starosty PhDr. Marie Ulrichová Hakenová.

Podle ní bude Úřad MČ Praha 5 v kontrolách pokračovat. „Zejména proto, aby se na území MČ Praha 5 nerozvíjel nelegální hazard, ať již v podobě tzv. kvízomatů,“ varuje zástupkyně starosty Ulrichová Hakenová.

Reklama

Výběr článků

Načítám