Hlavní obsah

Bohumínští tanečníci získali v Hollywoodu titul mistrů světa

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtveřice tanečníků z bohumínského souboru Impuls zabodovala v červenci na mezinárodní olympiádě talentů World Championships of Performing Arts (WCOPA) v Hollywoodu v USA, které se zúčastnilo na dva tisíce účastníků z padesáti zemí světa.

Foto: Impuls Bohumín

Mistři světa: Katrin Cvinerová, Tereza Górnioková, Marco Běhal, Michaela Rajnošková (zleva)

Článek

Dobýt slavný Hollywood se podařilo kvartetu ve složení Marco Běhal (20 let), Tereza Górnioková (19), Katrin Cvinerová (18) a Michaela Rajnošková (17). Ti zaujali porotu v kategorii show dance svým minutovým tancem nazvaným Ženich na útěku a získali za něj nejen zlaté medaile, ale i tituly jako Nejlepší taneční skupina a Mistr světa WCOPA 2013 (Grand Champion of the World).

"Byla to talentová soutěž a na rozdíl od českých či evropských soutěží nás v každém kole posuzovalo dvanáct různých porotců. Soutěž byla tím pádem velmi objektivní. Protancovali jsme tři kola a ve finále jsme nakonec reprezentovali nejen naši zemi, ale i celou Evropu, protože naši tři soupeři byli taneční skupiny z Jižní Afriky, Malajsie a USA," uvedla osmnáctiletá Katrin Cvinerová.

Do mezinárodní soutěže v Hollywoodu se bohumínští tanečníci nominovali jako jediní z ČR po triumfu v národním kole, které proběhlo letos v květnu v Moravském divadle v Olomouci. Hlavní cenou bylo startovné v celosvětovém finále WCOPA v Hollywoodu. Pak už stačilo sehnat 240 tisíc korun. Město přispělo částkou 100 tisíc korun, rodiče investovali 70 tisíc korun a 60 tisíci přispěl souboru nadační fond Správná cesta životem. Zbytek doplatil sám soubor.

Do soutěže se přihlásili mailem

"Chtěli jsme si jen zatančit a posbírat nové kontakty. Nedělali jsme si ambice, že se můžeme dostat tak daleko. Nejprve jsme museli poslat videonahrávku s naším vystoupením a porota v USA vybrala ty, kteří postoupili do národního finále v Olomouci. To jsme vyhráli a tím vše začalo. Podmínkou bylo zatančit minutové vystoupení, což je velmi šibeniční čas pro jakoukoliv choreografii. Přemýšleli jsme, jak porotu oslovit a nakonec mě napadlo otočit film Nevěsta na útěku na ženicha, a to byla trefa do černého," řekla umělecká vedoucí souboru Lenka Krčová, která tanečníky v Bohumíně vede už 31 sezón.

Prohlédli si krásy Hollywoodu

"Na rozdíl od jiných mistrovství světa i Evropy, kdy celý den vystupujeme a známe pouze soutěžní halu a ubytování, jsme tentokrát měli příležitost vyjít i do města. Všude kolem byly pouze mrakodrapy. Navštívili jsme i známá hollywoodská Universal studios, kde jsou nejrůznější kulisy a atrakce, v nichž se točily známé americké filmy a seriály. Prošli jsme se po chodníku slávy se jmény známých filmových osobností a v horách jsme viděli ten celosvětově známý nápis Hollywood," doplnila devatenáctiletá Tereza Górnioková.

Nejlepším tanečníkům město pomohlo

"Taneční soubory z Bohumína jsou dlouhodobě nejlepší v republice a dosahují úspěchů i na evropských šampionátech. Dělají Bohumínu skvělou reklamu, a tak jsme neváhali ani minutu a schválili jim mimořádnou dotaci 100 tisíc korun, aby svou šanci na úspěch na tomto světovém mistrovství nepromarnili. A udělali jsme dobře, jsme pyšní na jejich vítězství," uzavřel úspěch tanečníků starosta Bohumína Petr Vícha.

Reklama

Výběr článků

Načítám