Hlavní obsah

Bohumínská měřící stanice se přestěhuje

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automatická měřící stanice, která stála na Jateční ulici v centru města, ukončí svůj provoz a v Bohumíně tak po 20 letech skončí měření ovzduší. Meteorologové přesunou stanici na jiné místo. Stávající lokalita totiž už neodpovídá parametrům, kvůli kterým tady byla stanice v minulosti nainstalována.

Foto: Pavel Čempěl

Měřící stanice v Bohumíně

Článek

Meteorologové stanici přesunou v rámci inovace státní měřící sítě. Chtějí ji využít na jiném vhodnějším místě v okolí Bohumína, kde měření ještě neprobíhalo. Bohumín teď bude čerpat údaje o kvalitě ovzduší ze stanice ve Věřňovicích, která je od té bohumínské vzdálena vzdušnou čarou necelých šest kilometrů.

"Měřící stanice v Bohumíně charakterizovala městské pozadí na Ostravsku-Karvinsku. Postupně ale lokalitu zatěžovala stále více doprava, takže se ocitla na samé hranici klasifikace této stanice. Proto jsme se dohodli se zástupci Bohumína i krajského úřadu, který její provoz financuje, na jejím přemístění do míst, kde bude lépe reprezentovat koncentrace škodlivin v ovzduší na pozadí Karvinska," uvedl Libor Černikovský, vedoucí ochrany ovzduší Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě.

Měřicí stanice v Bohumíně za dvacet let své existence zmapovala situaci v Bohumíně a potvrdila úroveň znečištění. Pro posouzení dlouhodobých výsledků kvality ovzduší na Ostravsko-Karvinsku jsou proto její výsledky dostatečné. Od roku 2012 navíc sledují v Bohumíně kvalitu ovzduší mobilní měřící stanice, a to v městských částech Starý Bohumín a Skřečoň. 

"I nadále budeme poskytovat našim obyvatelům informace o kvalitě ovzduší, a to jak na webu města, tak formou sms prostřednictvím naší radniční služby E-info. Data budeme čerpat z nejbližší měřící stanice, momentálně je to ta věřňovická, v budoucnu možná využijeme i data z té nově umístěné," řekl starosta Bohumína Petr Vícha.

Reklama

Výběr článků

Načítám