Hlavní obsah

Bohumínem se o víkendu budou linout vůně gulášů

Novinky, Lucie Balcarová

Segedínský, hovězí, vepřový, zvěřinový a možná i guláš „na sladko“. Nejen na takových pochoutkách si díky amatérským kuchtíkům budou pochutnávat návštěvníci čtvrtého ročníku bohumínského Gulášfestu. Vařit se začíná v sobotu 31. srpna od 10 hodin v areálu hasičské zahrady v městské části Šunychl.

Foto: Pavel Čempěl

Na letošním Gulášfestu se utká hned patnáct kuchařských amatérských týmů.

Článek

„Letos se představí patnáct týmů, polovina účastníků jsou přitom zkušení harcovníci z minulých ročníků, ostatní se do vaření soutěžních gulášů pustí poprvé. Některé týmy už avizovaly, že budou vařit rovnou dva druhy. Podle všeho tak na návštěvníky čeká až 21 druhů. Převládat zřejmě bude klasický hovězí guláš na různé způsoby, ale proslýchá se, že se jedno družstvo chce pustit do vaření sladkého guláše. Počítáme s tím, že dohromady bude pro jedlíky k dispozici až 800 litrů guláše,“ uvedl za organizátory Zbygniew Porwolik, starosta SDH Bohumín-Šunychl.

Soutěžící týmy budou vařit guláš od základu přímo na místě. Letos mezi sebou změří síly muži i ženy, hasiči, cukrářky, pivaři, zdravotní sestřičky, cyklisté, myslivci i rodinné klany. Vařečky se chopí třeba Mlsné kočky, Sestřičky z interny, Hogo fogo exploze, Bajkeři, Záblatští kocouři, Vrbice Bulls (Vrbičtí býci), Horákovi, Hujerovci, Borci z Pudlova i Borky z Věřňovic nebo Paprika team, který dorazí do Bohumína z Českého Těšína. Chybět mezi nimi nebudou ani gulášová družstva hasičů ze Šunychlu a Kopytova.

Kuchařské umění soutěžících bude hodnotit jak odborná pětičlenná porota, tak veřejnost. Zaměří se na barvu, hustotu, chuť a tuhost masa, výzdobu prodejního stánku a samozřejmě i na celkový dojem.

Vařit se začíná hned ráno, první vzorky by mohly být pro návštěvníky k dispozici už mezi 13. a 14. hodinou. V 15:15 hodin se počítá se soutěžními ochutnávkami a průběžným hodnocením. Vyhlášení výsledků je v plánu v 17 hodin. Na nejlepší kuchtíky čekají poukázky na soudky zlatavého chmelového moku.

Vyhlášením nejlepších gulášových mágů ovšem zábava zdaleka nekončí, naváže na ni zahradní slavnost s živou hudbou, která potrvá až do desáté večerní. Návštěvníci se budou moci zapojit také do zajímavých soutěží, zápolit se bude třeba v pivní štafetě.

Gastronomický den pořádá Sbor dobrovolných hasičů Šunychl ve spolupráci s městskou kulturní agenturou K3 Bohumín. Akci finančně podpořilo i město Bohumín. Vstupné je dobrovolné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám