Hlavní obsah

Bohumín přebral rekord Plzni, pivní slavnosti nabídly 92 druhů čepovaného piva

Novinky, Milan Haluška

Šestý ročník pivních slavností v Bohumíně překonal český rekord. Bohumínu se tak podařil už osmý zápis do České knihy rekordů. V areálu Hobbyparku se totiž čepovalo 92 druhů piva. Takový počet neměl zatím obdoby na podobných slavnostech v celé České republice.

Foto: Město Bohumín

Na akci proběhla také soutěž v držení krýglu

Článek

"Dosavadní rekord, 83 druhů čepovaných piv, držela od roku 2009 Plzeň. Bohumín ji teď překonal. Napočítali jsme 92 druhů čepových piv a Bohumín se tak stává držitelem nového českého rekordu," uvedla Hana Zelová z pelhřimovské Agentury Dobrý den.

Lidé mohli na čepu ochutnat piva nejen známých velkých pivovarů, ale i malých domácích. Odtud pochází například i bohumínské pivo Skřečoňský žabák. K mání byl například i vratimovský Brabčák nebo telčský Zachariáš. Kromě nich mohli lidé vyzkoušet ovocná či ochucená piva, stejně tak kvasnicová, pšeničná, ležáky, polotmavá i světlá, anebo různé speciály.

"Jsme moc rádi, že se našemu malému Bohumínu podařilo překonat takové město piva, jakým je Plzeň. Na naše pivní slavnosti dorazili nejen Bohumíňáci, ale také lidé z okolních měst, z Polska a dokonce i ze Slovenska," uvedl Karel Balcar, ředitel pořádající městské agentury K3.

Na akci nechyběl ani bohatý program

V doprovodném programu dospělí soutěžili v držení krýglu a pití piva na čas anebo ve vědomostech z pivovarnictví. O hudební doprovod se letos postaralo hned pět kapel. Havířovská EKG Band, ostravská Acoustica, zlatý slavík Dalibor Janda, ze Znojma dorazili Kiss revival a o závěrečnou tečku se postaral bohumínský Grog. Organizátoři letos zaznamenali více než čtyřtisícovou návštěvnost.

Bohumín je momentálně držitelem osmi českých rekordů. První získal v roce 2006, kdy zhruba dva tisíce Bohumíňáků ukotrmelcovalo během 11 hodin neuvěřitelných 100 kilometrů a 47 metrů. Druhý rekord se podařilo Bohumínu získat v roce 2008, kdy se na náměstí T. G. Masaryka sešlo 692 lidí s knihou v ruce. Třetí rekord Bohumíňáci vybojovali v roce 2009 díky neuvěřitelným 1 444 plyšákům na náměstí.

Čtvrtý rekord získali Bohumínští v roce 2010, když se na náměstí sešlo 309 lidí se solí. Pátý a šestý rekord si Bohumín připsal v roce 2011. A to v červenci za náměstí Sv. Floriána, které se stalo svou rozlohou 56 m² nejmenším náměstí v České republice. Šestý rekord získal v říjnu za 326 lidí s novinami na náměstí. Sedmý rekord vybojovali Bohumíňáci v roce 2012, kdy na náměstí přišlo 254 lidí se vstupenkou z kulturní akce. K sedmi rekordům tak letos přibyl nově i ten pivní. 

Reklama

Výběr článků

Načítám