Hlavní obsah

Bohumín má novou interaktivní naučnou stezku po červených cihlách

Novinky, Lucie Balcarová

Dvanáct novogotických objektů si mohou prohlédnout turisté, kteří se vydají po nové naučné stezce v Bohumíně. Ta mapuje nejzajímavější dochované stavby z režného zdiva na území města. Pokud si budou chtít lidé putování po památkách zpestřit, mohou se zapojit do hledání indicií a luštit tajenku.

Foto: Jana Končítková

Červená stezka provede zájemce po dvanácti nejzajímavějších objektech z neomítaných červených cihel v Bohumíně.

Článek

Na interaktivní projekt, který v tuzemsku nemá obdoby, přispěl Moravskoslezský kraj. Na naučné stezce po stavbách z červených cihel najdou zájemci kromě samotných objektů i informační tabule a stojany na kola.

U každé stavby je navíc umístěna červená destička s písmenem. Indicie nejsou na první pohled viditelné, jsou ukryty v terénu v okruhu zhruba 50 metrů od každé jednotlivé stavby. Po získání všech dvanácti písmen se luštitelé mohou pokusit je seřadit tak, aby dostali dvouslovnou tajenku.

„Projekt je unikátní především propojením kultury a vzdělávání se zábavou. Chtěli jsme popularizovat naše historické dědictví a podpořit rozvoj cestovního ruchu a cykloturistiky. Lidé budou nejen poznávat zajímavé stavby, mezi něž patří obě budovy radnice, čtyři kostely, dvě kaple, fara či dělnická kolonie, ale budou aktivně hledat skryté indicie. Nejde tedy o běžnou naučnou stezku, naší snahou bylo vytvořit motivační turistický produkt. Kdo chce vyluštit tajenku, musí navštívit všech dvanáct objektů,“ vysvětlil autor projektu, místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Jak dodal, koncept naučné stezky zaujal i Moravskoslezský kraj, který na něj přispěje polovinou částky. Rozpočet na realizaci stezky je necelých 400 tisíc korun.

Turistům je k dispozici barevná brožura se zajímavými informacemi o stavbách a trhací mapa s plánem a popisem jednotlivých objektů. Zájemci si mohou materiály vyzvednout zdarma v městských informačních centrech, tedy v hlavní budově radnice, v Penzionu ve věži a v domě Pod Zeleným dubem. Komu se podaří vyluštit tajenku, může ji zaslat na e-mail cervenastezka@mubo.cz. Každý měsíc bude vylosován výherce dárkového balíčku s prezentačními předměty města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám