Hlavní obsah

Bohumín letos pořídil do školních tříd další větrací jednotky

Novinky, Lucie Balcarová

V zimě smog, v létě hluk. S tímto problémem se dlouhodobě potýkaly bohumínské školy při větrání ve třídách. Město proto přišlo před čtyřmi lety s nápadem vyzrát na nevhodné umístění některých tříd v blízkosti rušných silnic moderní technikou. Začalo do nich pořizovat větrací rekuperační jednotky.

Foto: Pavel Čempěl

Nová větrací rekuperační jednotka ve školní třídě v Bohumíně-Skřečoni.

Článek

Ke stávajícím patnácti teď přibyly další čtyři za 1,1 milionu korun, tentokrát v základní škole ve Skřečoni.

„Školy jsou teď kvůli koronavirové situaci bez žáků, a tak jsme mohli realizaci uspíšit a nemuseli jsme čekat až na letní prázdniny. Čtyři větrací jednotky s rekuperací tepla jsme tentokrát nechali nainstalovat do tříd v základní škole ve Skřečoni, která je blízko rušné silnice 1. máje, po níž směřují automobily na dálniční přivaděč u skřečoňského mostu. Jednalo se zatím o první etapu, která zahrnovala jedno patro školy. Příští rok tady počítáme s instalací dalších čtyř přístrojů,“ uvedl místostarosta Bohumína Igor Bruzl.

Výměníky vzduchu dosud využívaly dvě základní školy, a to Beneše a Bezručova. Devět přístrojů za 1,6 milionu korun mají v „Benešovce“, šest jednotek za 1,3 milionu korun v „Bezručovce“.

„Od ředitelů škol i pedagogů, kteří v třídách s výměníky učí, máme maximálně pozitivní ohlasy. Podle nich mají jednotky díky regulaci oxidu uhličitého výborný účinek na pozornost dětí. Znatelně se s nimi snížil i únik tepla způsobený klasickým větráním,“ sdělil Bruzl s tím, že postupně by se větracích jednotek s rekuperací mohli dočkat i v ostatních bohumínských školách.

Město pořizuje větrací rekuperační jednotky tam, kde jsou okna tříd blízko frekventovaných cest či křižovatek a klasické větrání je kvůli hluku a emisím problematické. Jde o zařízení podobné velkým lednicím, která dokáží nejen měnit a čistit vzduch ve třídách, ale částečně zvládnou i regulovat teplotu. Kromě větracích přístrojů ve školách se radnice snaží zlepšit životní podmínky svých obyvatel také kotlíkovými dotacemi nebo ozdravnými pobyty pro školáky.

Reklama

Výběr článků

Načítám