Hlavní obsah

Bohumín je v třídění opět stříbrný, třetí keramická popelnice už je doma

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už potřetí v řadě se město Bohumín může chlubit keramickou popelnicí. Umělecký artefakt získalo za třídění odpadu. V něm jsou Bohumínští druzí nejlepší v celém Moravskoslezském kraji. Loni vytřídili 908 tun separovaného odpadu, tedy o 10 tun více než v předchozím roce.

Foto: Lucie Kolková
Článek

Ocenění převzal ve čtvrtek 25. května na zámku v Hradci nad Moravicí místostarosta Bohumína Lumír Macura. S výjimkou Třince nenašli Bohumíňáci konkurenci a v kategorii měst nad patnáct tisíc obyvatel obsadili už potřetí v řadě stříbrnou pozici v klání o nejpoctivější třídiče odpadu. Do 13. ročníku soutěže se zapojilo všech 300 obcí a měst regionu.

Organizátoři hodnotili množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet materiálů, které mohou lidé v obcích odevzdávat. Dalším kritériem byla hustota sběrné sítě.

„Lokality pro separaci papíru, bílého i barevného skla a plastů každoročně rozšiřujeme. Během loňska přibyly separační sestavy hned na osmi místech a celkem už jich máme 130. Při každé rekonstrukci veřejných ploch kolem bytových domů navíc myslíme na to, aby lidé nemuseli chodit s tříděným odpadem daleko. Postupně také vylepšujeme přístup ke kontejnerům. Zbývá už jen několik stanovišť nezpevněných zámkovou dlažbou,“ uvedl Macura. Poděkování za úspěch v soutěži patří podle jeho slov především samotným občanům, pro které je třídění odpadů samozřejmostí. Za druhé místo obdrží město 30 tisíc korun, které věnuje na ekologickou výchovu.

Dynamický nárůst v oblasti třídění odpadu zaznamenalo město letos, a to díky kampani Chovám se ekologicky, přidáte se? Díky ní je v Bohumíně už na 800 lidí zapojeno do svozu bioodpadu. Město domkaře motivovalo finančním zvýhodněním této služby, a přilákalo tak stovky nových klientů. 

Letos v létě spustí další ekologický projekt, tentokrát určený rodinám s dětmi a cyklistům. „Jde o dva soutěžní okruhy ekologické stezky, která lidem přiblíží problematiku ochrany vody, ovzduší, rostlin a živočichů, třídění odpadů, ekologické dopravy a další témata. Po splnění úkolů dostanou účastníci malý dárek. Propojíme tak zábavu s osvětou,“ dodal Macura s tím, že na projekt městu přispěl Moravskoslezský kraj a jeho první část by měla být spuštěna ještě před prázdninami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám