Hlavní obsah

Bohumín bude letos hospodařit se 700 milióny, 140 miliónů proinvestuje

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Bohumíně budou opět hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, tentokrát ve výši 676 miliónů korun. Kromě běžného chodu města poputuje nejvíce peněz do investic a bydlení. Téměř 140 miliónů v Bohumíně proinvestují. Rozpočet počítá také s rezervou 10,5 miliónu korun pro spoluúčast města u úspěšných dotací.

Foto: Město Bohumín

Vizualizace budoucí podoby jedné z fasád panelového domu v Mírové ulici.

Článek

Do bydlení investují Bohumínští v letošním roce 90 miliónů korun. „Z velkých investičních akcí budeme pokračovat v hromadném zateplování nižších městských panelových domů. Projekčně už máme téměř všechno zateplování připraveno, abychom mohli v novém roce co nejdříve vypisovat výběrová řízení. Osvědčuje se nám soutěžit naše investiční akce tak brzy, protože firmy ještě nemají zakázky, a jsme tak schopni ušetřit milióny. Regenerace panelových domů lidem přinese nejen tepelné úspory, ale také příjemnější vzhled budov,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Zateplené fasády a střechy dostane dalších deset panelových domů s 31 vchody a více než 400 byty. Zato domy v Mládežnické ulici se dočkají ústředního vytápění a napojení na teplovod z dětmarovické elektrárny. Nový vzhled dostanou také zdobené fasády na domech ve Slezské ulici naproti nemocnice.

Přes 16 miliónů vloží radnice do regenerace veřejných prostranství. V plánu je například oprava vnitrobloku v Alešově ulici v centru Bohumína. Ta se dotkne parkovacích míst, zeleně, chodníků, veřejného osvětlení i atrakcí pro děti. Nový vzhled čeká také na prostranství mezi domy v Jateční ulici a v Mládežnické ulici. Investovat budou v Bohumíně do výstavby kanalizací, za téměř 14 miliónů korun přibyde hned na několika místech, například ve Vrbici, Skřečoni a Záblatí.

S dalšími 14 milióny korun počítá město ve sportovní oblasti, pořídí chlazení zimního stadionu, většinu z této částky by však městu měla pomoci uhradit dotace. Na projektování investičních akcí pro příští léta vyčlenila radnice 2 milióny korun.

„Rozpočet je silně proinvestiční. Běžné příjmy převyšují běžné výdaje. I když si plníme všechny povinnosti na zajištění chodu města, tak máme dostatek financí na investice a na podíl města v případě úspěšného získání dotací. Žádný majetek nemáme ve špatném stavu, nikde nehrozí havárie, a tak můžeme pokračovat ve zvelebování Bohumína a přispívat i na množství volnočasových aktivit tak, aby tady byli lidé spokojení," doplnil Vícha.

Z běžných výdajů půjde například 16 miliónů do oprav chodníků a cest. Činnost strážníků přijde Bohumín na téměř 30 miliónů. Na provoz základních i mateřských škol dá město 23 miliónů. Bohumínská městská nemocnice dostane provozní příspěvek 18 miliónů.

Na provoz kulturní agentury K3 Bohumín, která se stará o kino, knihovnu i pořádání asi 1500 akcí za rok, půjde 14 miliónů. Bospor, který má na starosti městská sportoviště jako například aquacentrum, zimní stadion či Hobbypark pro děti, podpoří město téměř 10,3 miliónu korun. 

Necelý jeden milión vloží město na zajištění služby senior taxi pro seniory nad 65 let a baby taxi pro rodiče s dětmi do 6 let. Technických službám BM servisu půjde na činnost veřejně prospěšných pracovníků 3,4 miliónu korun. Na podporu sportovních, kulturních i zájmových spolků je v Bohumíně vyčleněno téměř 10 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám