Hlavní obsah

Bluegrassová skupina Hickory Project přijede do Jablonce nad Nisou

Novinky, Robert Schernstein

Americká bluegrassová skupina Hickory Project zavítá v rámci svého krátkého evropského turné 11. května do Eurocentra v Jablonci nad Nisou.

Foto: John Rocklin

Hickory Project

Článek

Hickory Project patří ke skupinám, které jsou v naší zemi sice méně známé, avšak celosvětově sklízejí uznání. Tato kapela spojuje původní, tradiční bluegrassový repertoár s progresivními prvky new acoustic, old-time a blues a jazzu. Vystupuje nejen doma, ve Spojených státech, ale pochlubit se může i koncerty v Austrálii a díky své popularitě se pravidelně se vrací na příklad na prestižní festival European World of Bluegrass do nizozemského Voorthuizenu.

Se značkou Hickory Project se neodmyslitelně pojí jméno frontmana Anthotyho Hannigana. Tento hudebník je považován za jednoho z nejrychlejších mandolinistů na světě a své hráčské schopnosti potvrdil už v roce 1999 vítězstvím v prestižní soutěži National Mandolin Championship.

Aktuální sestavu skupiny na turné doplňuje zkušený bendžista Edward Lick, mladý talentovaný francouzský kytarista Dorian Ricaux a za kontrabasem frontmanova žena Jillian Hanigan.

Pro fandy americké tradiční hudby není příliš velkým překvapením, že si skupina pro zastávku turné vybrala právě Jablonec. Vždyť minulý červenec si ve stejném sále svou českou premiéru odbyla i naprostá hvězda tohoto žánru, Rhonda Vincent, se svou špičkovou skupinou The Rage. Pro ohromný zájem se tehdy musel přidávat další koncert.

V roce 2014 své první a jediné vystoupení v naší zemi potvrdil Jablonci i John Lowell z Montany s doprovodem dalších hudebníků, ověnčených řadou žánrových cen. V předchozích letech se tu objevila i další známá jména amerického bluegrassu, jako jsou Claire Lynch, Janette a John Williamsovi, Dale Ann Bradley nebo Steve Gulley.

Ne nadarmo se dříve říkalo Jablonci „český Nashville“. Kraj na severu Čech má v bluegrassu hlubokou tradici. Vznikla tu spousta kapel, které obstojí i v zahraniční konkurenci. Jednou z takových skupin je Handl, který vystoupí na zmiňovaném koncertě jako host. Pro tuto událost také využije nejlepší příležitosti pokřtít své nové CD. Handl je mimo jiné držitelem prvního místa festivalu EWOB v Nizozemsku v roce 2012 a druhého místa na největším bluegrassovém festivalu v La Roches sur Foron ve Francii v tomtéž roce.

Koncert začíná ve 20 hodin.

Vstupenky je podle pořadatele možno pořídit, nebo rezervovat v již nyní v recepci zdejšího Eurocentra, ale opatřit je bude možné i v den akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám