Hlavní obsah

Blízké světy: Igor Kitzberger a Ivan Pavle v galerii CREARS

Novinky, Luboš Gassmann

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rožnovská galerie CREARS připravila společnou výstavu kontemplativních obrazů slovenského malíře Ivana Pavleho a expresivních bronzových plastik Igora Kitzbergera. Expozice poukazuje na styčné body jejich tvorby na základě vzájemného porovnání dvou odlišných výtvarných technik.

Foto: Galerie CREARS
Článek

Výstavní záměr staví naproti sobě dva zdánlivě jen velmi volně související soubory výtvarných děl s jasně zřejmým kurátorským cílem. Je jím možnost bezprostředního porovnání odlišných technických přístupů k tvorbě, které však ve svých důsledcích sledují velmi podobné cíle. Jejich hledání a nalézání možných paralel je pak leitmotivem vinoucím se celou expozicí, ostatně je obsažen i v samotném názvu společného setkání - Blízké světy.

Z Pavleho obrazů vyvěrá zcela zřetelně něco archetypálního, prazákladního a symbolického. Čím déle a důkladněji však jeho díla zkoumáme, tím větší tajemství pro nás představuje, co konkrétně bylo prvotním impulzem k takovému předpokladu. Pavle se ve své tvorbě naprosto nenechává svazovat tradičními zákony zobrazování námětů nebo perspektivy, obsahy jeho pláten existují zcela autonomním způsobem, zcela nezávisle na okolnostech vnějšího světa. Důraz klade především na hlubší studii symboliky, zachycení subtilní podstaty zkoumaného a na psychologický a duchovní rozměr jím vytvořeného univerza. 

Bronzové plastiky Igora Kitzbergera poutají pozornost svým typicky nezaměnitelným, expresivně vypjatým výrazem a tvarovou excentričností, která však není v žádném ohledu samoúčelná. Jeho výlučně figurální dílo je definováno kontinuálním zaujetím nemnohými okruhy motivů, jako jsou například personifikace Tance či Hudby. Ve své práci se dále věnuje postavám herců a mimů, u nichž je akcent kladen zejména na zachycení podstaty jejich vnitřního světa a vyjádření emocí prostřednictvím teatrálního gesta, pohybu nebo naopak mlčenlivého usebrání.

Vnímáme-li tvorbu obou umělců z hlediska nejen estetického, ale také v jejich obsahových a myšlenkových rozměrech, zjišťujeme, že vědomě směřuje k zachycení a vyjádření něčeho nám dobře známého. Zároveň však paradoxně obtížně popsatelného a uchopitelného, přestože cítíme, že díla jsou patrně určitou součástí vnitřního Já každého z nás.

Za účasti obou umělců bude společná výstava zahájena slavnostní vernisáží ve středu 27. června v 17.30 na Nábřeží Dukelských hrdinů v Rožnově pod Radhoštěm. Expozice potrvá do 25. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám