Hlavní obsah

Blíží se Světový den první pomoci. Umíte ji poskytnout?

Novinky, Lenka Hatlapatková

Poskytnutí první pomoci při nehodě je podle odborníků často stěžejním bodem, který rozhodne o životě nebo smrti zraněného. Přesto ji podle výzkumů umí a je ochoten poskytnout málokdo.

Foto: Archiv ČPZP
Článek

Světový den první pomoci, který letos připadá na 8. září, je jednou z aktivit, jejímž cílem je zvýšit povědomí o důležitosti a zásadách první pomoci.

Světový den první pomoci pořádá od roku 2000 Mezinárodní federace červeného kříže a červeného půlměsíce, vždy druhou zářijovou sobotu. K akci se připojují národní společnosti Červeného kříže a Červeného půlměsíce ze 170 zemí světa organizací názorných ukázek první pomoci na veřejných místech. Český červený kříž není výjimkou.

„Znalost postupů první pomoci a novinek v této oblasti může výrazně zmírnit důsledky vážných úrazů. Proto na ně u příležitosti Světového dne první pomoci chceme také upozornit a připomenout její zásady,“ uvádí tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Podle českých a evropských průzkumů je znalost a ochota poskytnout první pomoc nedostatečná. Pouze 14 procent české populace věří, že by zvládlo první pomoc poskytnout. Polovina Čechů by se o pomoc pokusila s obavami a třetina by ji nezkusila ve strachu, že zraněnému více ublíží. „Zranění zhoršující nastalou situaci jsou ale málo pravděpodobná a je lepší se o první pomoc alespoň pokusit,“ dodává Elenka Mazurová.

Častým problémem je podle odborníků zastaralost informací o poskytnutí první pomoci, kterou mohou mít starší generace. Dnes jsou její zásady nastaveny co nejjednodušeji, aby ji mohl poskytnout každý. Zákon dokonce ukládá, že je povinností každého první pomoc poskytnout, minimálně v závislosti na svých možnostech.

Šest zásad první pomoci:

1. Získejte přehled o situaci - Je potřeba si uvědomit, CO se přesně stalo, jaká RIZIKA ze situace vyplývají, o jaký POČET (zraněných i zachránců) se jedná a o jak ZÁVAŽNÁ jde poranění.

2. Zajistěte bezpečnost - Pokud je zranění způsobeno něčím, co může nadále ohrožovat zraněného, vás nebo okolí, zneškodněte další rizika.

3. Zjistěte rozsah postižení - V první řadě je potřeba zjistit stav životních funkcí – vědomí a dýchání. Jestliže na podněty nereaguje, pokračujte ke kontrole dechu. Pokud je to možné, přetočte jej na záda a uvolněte dýchací cesty.

4. Zahajte první pomoc podle typu poranění a stavu zraněného - Pokud se jedná o stav bezvědomí, kdy zraněný nedýchá vůbec nebo málo (chrčí, lapá po dechu), je potřeba zahájit kardiovaskulární resuscitaci. Umělé dýchání už dnes není stanoveno jako nutnost pro první pomoc. V případě, že budete provádět pouze masáž srdce, provádějte ji nepřetržitě. Krvácení zastavíte stlačením přímo v ráně a pevným ovázáním, rána ale nesmí být příliš zaškrcená.

5. Zavolejte záchrannou službu na telefonním čísle 155 (případně 112) -Důležité je sdělit: CO se stalo, KDE se to stalo, KOLIK je postižených a jaký je CHARAKTER ZRANĚNÍ.

6. Zůstaňte u zraněného až do příjezdu záchranné služby - Průběžně kontrolujte jeho stav a poskytujte další pomoc dle potřeby. Resuscitaci je potřeba provádět až do příjezdu záchranné služby, pokud postižený nezačne dýchat dříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám