Hlavní obsah

Bílý zajíc ukončil sezonu turnajem ve vybíjené

Novinky, Jiří Růzha

Padesát dětí přišlo v sobotu 24. září bojovat ve vybíjené v 22. ročníku turnaje O pečeného králíka.

Foto: Jiří Růzha

Turnaj O pečeného králíka - souboj družstav Smrťáci versus Zajíci.

Článek

Trampská osada Bílý zajíc pracuje v Libochovicích s dětmi již 25 let a kromě pravidelných schůzek stejnojmenného oddílu country tanců pořádá ještě zimní a letní tábor, letní tábor pro mentálně postižené z nedalekého DÚSP Čížkovice, oblastní kolo hudební a pěvecké soutěže Brána (tu pořádá Česká tábornická unie), country bál, jarní Velikonoční setkání pro děti a letos novou akci – společně s městem Libochovice festival Umíme se bavit. Při něm účinkují zdravotně postižení umělci z různých zařízení. Vždy tou poslední dětskou akcí v roce je turnaj ve vybíjené, který se letos uskutečnil po dvaadvacáté.

Turnaj není o pohár či medaile. Vězte, že již 22 králíků položilo svůj život, aby se mohlo stát hlavní cenou pro vítězné družstvo. Nápad hrát o takovouto cenu vznikl v roce 1989 a vyplývá to z názvu osady – Bílý zajíc. Jedinou podmínkou však bylo - a stále to platí, že králík nesmí zahynout na osadě, ale musí sem být dopraven již v připraveném stavu.

Prvních turnajů se účastnily i dětské skupiny z širokého okolí, avšak v poslední době se turnaj stal pouze městkou záležitostí. Vítězné družstvo je vždy zveřejněno v místním tisku a další rok obhajuje své prvenství. Ovšem králík není putovní, ale vždy během několika chvil skončí v žaludcích vítězů.

Ne jinak tomu bylo i v tomto ročníku. Ráno v 9 hodin se sešlo 5 soutěžních družstev s mnohdy podivnými názvy, aby změřilo své síly a pokořilo loňské družstvo Torpéda zvané v lítém souboji. A tak se utkala družstva Zajíci, Smrťáci, Mořští vlci a to s nejzvláštnějším názvem – Ty vole chytej, v turnaji v boji každý s každým, za překrásného slunečného počasí, které vykouzlilo letošní babí léto.

Boje byly tvrdé, ale vše v kamarádském duchu a hlavně bez záště a nadávek. Zápas střídal zápas a před jednou hodinou odpolední se hrál ten poslední. A kdo letos získal pečínku a ovace všech ostatních? Družstvo s oním podivným názvem Ty vole chytej, druzí skončili členové obhájců loňského vítězství družstvo Torpéda a třetí domácí družstvo Zajíci.

T. O. Bílý zajíc Libochovice ( www.bilyzajic.com ) čeká ještě setkání dospěláků a pak již zahájení sezony v roce 2012 v lednu zimním táborem v Krkonoších.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám