Hlavní obsah

Bílovec sněhovou kalamitu zvládá

Novinky, Lenka Hatlapatková

Do 12 hodin napadalo 1. února v Bílovci od úterního začátku sněžení zhruba 20 cm sněhu. Od 31. ledna, zhruba od 19 hodin, odklízejí v Bílovci sníh soustavně čtyři stroje a od středy 1. února, přibližně od čtvrté hodiny ranní, sníh ručně odklízí šest dělníků.

Foto: Jiří Velký
Článek

Vedení společnosti SLUMBI, která se v Bílovci a spádových obcích Bravinné, Stará Ves, Ohrada, Výškovice a Lubojaty stará o úklid zhruba osmnácti kilometrů místních komunikací a jednadvaceti kilometrů chodníků, nasadilo veškerou techniku i pracovníky, jimž od středečních 10 hodin se zdoláváním sněhu pomáhá i sedm zaměstnanců společnosti Dukay.

„Neprůjezdná místa zatím nejsou,“ hlásí Miroslav Brímus, vedoucí společnosti SLUMBI, který předpokládá, že sněžit by mělo do čtvrteční jedné hodiny ranní.

Společnost SLUMBI k údržbě komunikací využívá dva traktory značky Zetor pro pluhování, pro údržbu chodníků malotraktor značky Yukon, který je vybaven pluhem, rozmetadlem inertních materiálů a sněhovou frézou, dále ruční motorovou frézu a frézu se zametacím válcem.

Podle slov Miroslava Brímuse se velmi dobře osvědčila i nástavba k zametacímu vozu. Nový sypač a radlice v hodnotě zhruba milión osm set tisíc korun, které bylo loni pořízeny z rozpočtu města, společnost SLUMBI poprvé využila letos v lednu.

„Zmíněná nová nástavba navíc umožňuje mnohem přesnější a rychlejší posyp vozovek, celý proces je automatizovaný," říká a dodává, že SLUMBI zajišťuje v zimním období dispečerskou pohotovost 24 hodin denně. „V domácí pohotovosti jsou čtyři řidiči a čtyři pracovníci na odklizení sněhu a posyp," upřesňuje s tím, že zvýšená pozornost je kvůli bezpečnosti v zimním období věnována kopcům v centru města, ulici Šmeralově a ulici Nad Střelnicí a okolí základních škol. Podle klimatických podmínek se spotřeba drti na posyp v Bílovci pohybuje od sto až do pěti set tun za zimní období.

„Na zimní údržbu máme již dlouhodobě vyčleněnu v rozpočtu města částku 1,5 miliónu korun, tyto náklady jsou velkou měrou ovlivňovány aktuálními klimatickými podmínkami. Pokud jsou zimy mírné, což však zřejmě nebude případ té letošní, ušetřené prostředky využíváme na opravy komunikací a chodníků," konstatuje starosta města Pavel Mrva, který oceňuje perfektní organizaci likvidace nadměrné sněhové nadílky ze strany společnosti SLUMBI.

„Bez profesionality a stoprocentního nasazení SLUMBI bychom tuto sněhovou kalamitu nebyli schopni zvládat,“ dodal starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám