Hlavní obsah

Bílovec připravuje rozvoj podnikatelské zóny ve městě

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 20. dubna se uskutečnilo pracovní setkání bíloveckých podnikatelů se zástupci vedení města, Úřadu práce v Bílovci a s Petrou Chovaniokovou, ředitelkou Agentury pro regionální rozvoj Moravskoslezského kraje.

Foto: Jiří Velký
Článek

Nejedná se o první jednání. Podobné proběhlo již na jaře minulého roku. Bílovec hledá cesty k podpoře vzniku pracovních příležitostí jak v zaměstnaneckém poměru, tak i v samostatně výdělečných profesích.

„Významnou roli hraje spolupráce s místními podnikateli. Město v rámci svých zákonných možností vidí svoji úlohu v pomoci při jejich podnikání a při jejich dalším rozvoji,“ říká Sylva Kováčiková, místostarostka Bílovce. „Musíme mít na paměti, že ve městě je málo pracovních příležitostí. Polovina zaměstnaných do práce dojíždí, z toho 38 procent do Ostravy. Počet obyvatel už sedmým rokem klesá a obyvatelstvo stárne. Přitom Bílovec leží v blízkosti dálnice, letiště a železničního koridoru a je centrem správního území obce s rozšířenou působností pro 28 tisíc obyvatel.“

V současné době Bílovec připravuje strategické dokumenty města: Generel dopravy, Generel veřejného osvětlení, Program rozvoje města na roky 2017–2026 a Místní akční plán ve vzdělávání ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Bílovec. Bílovec vlastní zhruba 5 hektarů na zelené louce, které je v územním plánu vymezeno pro výrobu, skladování, řemesla a výrobní služby.

„Podpora této podnikatelské zóny města Bílovce spočívá ve vybudování cesty s infrastrukturou. Proto Bílovec připravuje podklady pro získání dotace z Ministerstva průmyslu a obchodu ČR prostřednictvím CzechInvestu ve spolupráci s Agenturou pro regionální rozvoj Moravskoslezského kraje,“ pokračuje Sylva Kováčiková s tím, že ARR Ostrava zařazuje tuto zónu do plánovaných zón pro jejich realizaci v roce 2018.

„Zpřístupnění této podnikatelské zóny pro podnikatele by mohlo napomoci při vytvoření nových pracovních míst ve městě a stabilizaci občanů města a okolí,“ dodala místostarostka.

Na setkání rovněž vystoupila ředitelka ARR Petra Chovanioková. Představila vývoj v podnikání, projekty a pobídky v Moravskoslezském kraji. Vedoucí pracoviště Úřadu práce Taťána Vaculová popsala stav zaměstnanosti v regionu Bílovecko, přítomní se dozvěděli také o vypisovaných podporách MPSV ČR, které směřují k zaměstnání dlouhodobě nezaměstnaných, matek s dětmi či hůře zaměstnatelných obyvatel tzv. 50+.

V diskuzi se podělil o své zkušenosti s obsazováním pracovních míst také ředitel Massagu Bílovec Zdeněk Čermák a představil se Zdeněk Horák, nový ředitel Bílovecké nemocnice, která je v regionu významným zaměstnavatelem. Do diskuze se zapojili i přítomní podnikatelé. Tématem byla situace na pracovním trhu i úvahy o možné vzájemné spolupráci

Reklama

Výběr článků

Načítám