Hlavní obsah

Bílovec ožije oslavami, na které zavítá i poslední žijící členka rodu Salcherů

Novinky, Lenka Hatlapatková

V sobotu 22. června město Bílovec ožije oslavami Dne města. Ty se budou konat nejen na náměstí, ale také v knihovně, muzeu, na nádvoří zámku i v kavárně MonAmi. Do večerních hodin budou moci návštěvníci vystoupat rovněž na věž kostela sv. Mikuláše a rozhlédnout se po okolí z ptačí perspektivy.

Foto: Archiv města Bílovec
Článek

Hlavní hvězdou bohatého programu bude hitmaker Jaroslav Uhlíř, který od 18 hodin rozezpívá starší i mladší generaci.

K významným hostům oslav bude pak patřit i Monika Bancalari, dcera posledního předválečného ředitele firmy Massag Dr. Otty Salchera, která své dětství prožila právě v Bílovci. Nyní žije ve Vídni.

Dny města jsou tentokrát úzce propojeny nejen se 45. narozeninami dechové kapely Rozmarýnka, která zahájí oslavy již v pátek svým koncertem v kulturním domě v Bílovci, ale i se 100. výročím zdejší knihovny. Ta byla zřízena 25. května 1919 v německé dívčí škole na náměstí a několikrát byla přemístěna. V roce 2015 byla knihovna přestěhována z pronájmu v prostorově nevyhovující přístavbě Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci do nově zrekonstruovaného historického objektu na Slezském náměstí.

„Málokteré menší město se může pochlubit tak krásnou knihovnou, jakou zde máme. V prostorách domu č. 66, který je jedním z nejstarších v našem městě, je spousta prostoru nejen k vypůjčování knih, ale i k pořádání vzdělávacích akcí,“ uvedla starostka města Renata Mikolašová.

A tak i program Dne města bude zahájen ve 14 hodin stylově, a to slavnostním průvodem všech účinkujících, kteří budou mít s sebou knihu. Tu odloží u kašny na náměstí, kde postupně vznikne z donesených svazků narozeninový dort.

„Zapojili jsme do oslav opravdu velmi mnoho subjektů, a tak se lidé budou moci bavit hned na několika místech najednou,“ říká Eva Ševčíková, ředitelka bíloveckého kulturního centra, které se letos poprvé ujalo organizace celé akce.

„Na náměstí budou od 14.30 hodin vystupovat děti ze škol a kroužků, od 15 hodin zahraje dechová kapela Rozmarýnka, v 16 hodin to rozjede bubenická show Jumping Drums, od 17.15 zazpívá v parku u kostela, kde bude i doprovodný program pro děti, Pěvecký sbor Bílovec, od 18 hodin vystoupí již zmíněný Jaroslav Uhlíř, následovat bude koncert Lucie revival a ve 22 hodin oslavy ukončí poprocková bílovecká skupina Kámo."

Od 14 hodin mohou návštěvníci oslav zavítat také do divadelní kavárničky na zámek, kde budou k vidění divadelní obrazy spolku Odřivous a nebude chybět ani oblíbený fotokoutek. Na nádvoří zámku se pak od 15 do 18 hodin budou prezentovat nejrůznější neziskové organizace z Bílovce. V knihovně bude ve 14.30 hodin vernisáž výstavy ke 100. výročí knihovny a od 15 hodin zajímavé workshopy. V muzeu mohou návštěvníci už od 13 hodin vyzkoušet připravené interaktivní úkoly v podkroví a v 15.30 hodin se představí děti ze ZUŠ a DDM se svou divadelní pohádkou Kouzelná lesní studánka.

„Letos jsme pojali tyto oslavy trochu jinak. Jsme sice malé město, ale máme zde velmi mnoho nejrůznějších kroužků, organizací a zajímavých lidí, a tak jsme se rozhodli dát větší prostor právě jim. Věříme, že každý, kdo sem zavítá, si určitě najde program, který ho zaujme,“ dodala starostka Renata Mikolašová.

Reklama

Výběr článků

Načítám