Hlavní obsah

Bílé noci: ostravská výstava Dity Kaplanové

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ostravské INDUSTRIAL Gallery v Zahradní ulici č. 10 je od 28. července k vidění výstava Dity Kaplanové nazvaná Bílé noci. Autorka soustavně pracuje s tématem času a paměti.

Foto: Josef Zajíc

INDUSTRIAL Gallery. Dita Kaplanová - Bílé noci. 3.8.2015.

Článek

Česká umělkyně Dita Kaplanová (1984), která žije a tvoří v Bratislavě, představuje v INDUSTRIAL Gallery svá nejnovější díla. Nezůstává jen u kreseb, ale zaměřuje se také na objekt a nástěnnou malbu přímo v prostoru galerie. Nejnovější kolekce kreseb nese název Bílé noci.

Bílá noc je zvláštní přírodní úkaz, kdy v blízkosti severního pólu v období května až července zapadne slunce až po půlnoci a to jen na několik hodin a noc se mění v soumrak. Tuto barevnou paletu oblohy převedla Kaplanová do svých jemných kreseb. 

„Právě symbolika mraků, která se neustále mění, stejně jako se mění naše pocity a individuálně pracující naše ega, tak jak plynou mraky, plynou i pocity. Avšak skupenství mraků žene neustálý koloběh páry, vody a deště, takže by se dalo říci, že jsou to pořád ty stejné mraky, jako by se daly generalizovat naše osobní pocity do jednoho celku,” uvedla kurátorka výstavy Hana Mikulenková.

Výstava v INDUSTRIAL Gallery bude k vidění do 28. srpna.

Další připravovaný program: Hana Mikulenková - 1. 9. - 2. 10., Pavel Tichoň - 6. 10 - 23. 10., Hanuš Lamr - 27. 10. - 27. 11. 

„V závěru roku se mohou návštěvníci těšit na Vánoční Pop up, který se bude konat v prostorách INDUSTRIAL Gallery. Bude zde možné zakoupit originální jedinečnou autorskou tvorbu jako dárek pod stromeček,” informovala Mgr. Zuzana Kulhánková, manažerka galerie.  

Reklama

Výběr článků

Načítám