Hlavní obsah

Bílá paní se vrací do mníšeckého zámku

Novinky, Marie Charvátová

V sobotu 25. ledna jsou na programu zámku Mníšku pod Brdy kostýmované prohlídky pro děti. Přes den potkají ledovou královnu Elsu, na Podvečerní prohlídce bílou paní a anděla připomínající památku někdejšího stavitele zámku.

Článek

Slavnostní jídelny, zdobenou kapli, společenské salónky, knihovnu, pracovnu či přípravnu jídel, to vše si prohlédnou návštěvníci zámku, když se v sobotu 25. ledna účastní prohlídek pro rodiny s dětmi.

Během dne mohou zavítat na prohlídku Olaf a královna Elsa v zámeckých komnatách. Elsu i děti přivítá na zámku mníšecká paní hraběnka, která prozradí, kam vodí své návštěvy na kafíčko, kde se konají plesy, jak zvoní na služebnou nebo kde se dříve jedlo, pilo a hodovalo. Else se ale opět zatoulal její pohádkový kamarád Olaf, zřejmě si s dětmi hraje na schovávanou. Pomohou ho vypátrat?

V 16 hodin je pro rodiny s dětmi také připravena Podvečerní prohlídka s andělem a bílou paní. Anděl se představí v barokní kapličce, kterou nechal překrásně vyzdobit někdejší stavitel zámku, jenž právě dostal příjmení Anděl. Jmenoval se Servác Engel a na rytíře byl povýšen, když pomáhal při obraně Prahy proti cizímu vojsku. V sobotu má anděl na zámku pro děti připraveno překvapení. Také je povýší na šlechtice a budou z nich rytíři a princezny.

Poté čeká návštěvníky setkání s bílou paní. Na Mníšku nechodí po cimbuří, ale prochází se chodbami, kde nefouká a nezhasne jí svíčka. Na závěr prohlídek se návštěvníci seznámí se šlechtickou módou minulých staletí. Jak dlouhé škorně si obouvali pánové v době gotické? Kterými zvláštními předměty si zdobily účesy dámy v rokoku? A proč s sebou nosil známý francouzský panovník drbátko?

Otevřena bude v sobotu také výtvarná dílna a po celý víkend klasické prohlídky na dvou okruzích. Dětské prohlídky je nutné rezervovat.

Další informace na https://www.zamek-mnisek.cz/cs/prohlidky-pro-deti.

Reklama

Výběr článků

Načítám