Hlavní obsah

Bílá paní Loučeňská na zámku Loučeň oblékla nový šat od Beaty Rajské

Novinky, Ivana Kvasnicová

Zámek Loučeň se stal prvním místem, které se může pochlubit postavou, která se oblékla do šatů navržených módním návrhářem. Bílá paní Loučeňská, která se účastní prohlídek na zámku, oslovila světově uznávanou módní návrhářku Beatu Rajskou, která představila nové šaty přímo na zámku.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Tereza Berková z Dubé, evangelická šlechtična, byla manželkou majitele tvrze na Loučeni Václava staršího Berky z Dubé, předního českého aristokrata. Evangelík Berka se stejně jako další přední stavové zapojil do protihabsburského povstání, které v listopadu 1620 vyvrcholilo bitvou na Bílé hoře. Aby si zachránil život, uprchl spolu se svou manželkou do zahraničí.

Tereza Berková při odchodu údajně se slzami v očích prohlásila, že se na svoji milovanou Loučeň stejně jednou vrátí. Osud její vůli naplnil až po smrti - bloudí nyní loučeňskými komnatami jako dobrý duch tohoto zámku známý pod jménem Bílá paní Loučeňská. Na Loučeni ji měli všichni rádi pro její dobráckou povahu a pomoc chudým, které ve chvílích nejtěžších sytila kaší, jež je na její památku v zámecké restauraci nabízena dodnes.

Bílá paní Loučeňská, oblíbený přízrak, který se účastní komentovaných prohlídek na zámku Loučeň, se rozhodla, že si nechá vyrobit oděv nový a originální. Pro tuto příležitost byla oslovena světově uznávaná módní návrhářka Beata Rajská, která ve čtvrtek 7. srpna představila nové šaty pro Bílou paní přímo na zámku.

Návštěvníci mohli jako první ocenit originální šat loučeňské Bílé paní a zúčastnit se módní komentované prohlídky zámku, kterým je výjimečně provedla právě Rajská.

„Je pro nás velká čest, že Bílou paní Loučeňskou oblékla do překrásných šatů tak uznávaná módní návrhářka, jakou je Beata Rajská,“ uvedla Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň.

„Bílou paní mohou návštěvníci potkat nejen na vybraných komentovaných prohlídkách zámku Loučeň, ale i na speciálních akcích a při doprovodném programu na zámku,“ dodala Šrámková.

Beata Rajská kromě nových šatů pro Bílou paní přiblížila i módní historii zámku Loučeň a předvedla několik vybraných exponátů ze své sbírky módních úlovků. Mimo jiné představila i výrobu a vlastnosti nejdůležitějších textilních materiálů, které návrháři běžně používají k výrobě svých kolekcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám