Hlavní obsah

Biketrial v zimě? Proč ne? Letos už potřetí

Novinky, Radek Janka

Třetí ročník halového zimního závodu v biketrialu tentokrát zpestří závod družstev. Soutěž se koná v sobotu 1. března od 10 hodin v areálu fortové pevnosti v Bystrovanech - bývalém armádním skladu. Závod je otevřený i pro příchozí.

Foto: Markéta Ondrušková

Zimní závod Bystrovany 2013 - jezdec Dalibor Turek, kategorie Volná červená

Článek

Přestože si biketrial spojujeme především s přírodními terény, mají v tomto sportu indoorové soutěže své pevné místo. Světové poháry indoor v devadesátých letech, halové mistrovství Evropy a další podniky vždy právem přitahovaly pozornost diváků.

Sobotní závod je samozřejmě v porovnání s nimi jen "okresním přeborem", ale má také co nabídnout. Dokládá to účast špičkových českých i zahraničních jezdců v minulých ročnících: mistři republiky David Herka a Matěj Popelka, ze Slovenska Kristina Sýkorová nebo Samuel Hlavatý.

Zimní halové závody začal olomoucký biketrialový klub pořádat před třemi lety. Hlavním důvodem byla snaha zkrátit jezdcům více než půl roku dlouhou zimní pauzu - poslední závody v terénu se jezdí začátkem října, nová soutěžní sezóna pak tradičně začíná až první květnový víkend. Zimní závod také představuje možnost prvního seznámení s tím, jak to chodí na soutěžích, pro nové jezdce z podzimních náborových dnů.

A konečně i třetí důvod je ryze praktický - pozvat "konkurenty" a podívat se, jakou formu mají před sezónou jezdci z ostatních klubů. Vzhledem k tomu, že biketrial je malý sport a všichni se vzájemně dobře znají, je to současně vítaná možnost k vzájemnému setkání přátel.

Pro letošní ročník pořadatelé připravili jako novinku kromě soutěže jednotlivců i soutěž družstev. Inspirací jim bylo listovní archivními materiály z osmdesátých let, kdy byl biketrial (tehdy nazývaný cyklotrial) na vrcholu své popularity. Soutěže družstev byly poměrně oblíbené, měly dokonce své samostatné mistrovství republiky. Dnes se již dávno nejezdí a do sobotní soutěže tak vnesou trochu retro atmosféry.

Pro jezdce jsou připraveny čtyři bodované sekce sestavené z palet, trámů, pneumatik, dřevěných cívek a dalších prvků, které důkladně prověří jejich připravenost. Soutěžit se bude na tři kola, dopoledne děti a mládež do 15 let, odpoledne pak starší jezdci.

Jak již bylo zmíněno, pořadatelé chtějí poskytnout biketrialistům především možnost sportovního a společenského setkání před zahájením "ostré" sezóny federace BIU. Ta letos začíná 3. května v Brně a obsahuje deset závodů seriálu mistrovství a přeboru České republiky, mistrovství Evropy a tři závody seriálu mistrovství světa federace BIU.

Novinkou je seriál soutěží pod názvem Cyklotrialové hry mládeže podle pravidel federace UCI, který začíná 26. dubna v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám