Hlavní obsah

Bible česká, zvaná pražská, vydaná v Praze 1488 – prvotisk ve Slováckém muzeu

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci Slováckého muzea v Uherském Hradišti mají jedinečnou možnost zhlédnout v rámci výstavy „Jsme tu s vámi 100 let“ Bibli českou. K vidění bude do 31. srpna 2014.

Foto: Lenka Durďáková

Bible česká z roku 1488 po restaurování

Článek

První česká (a vůbec slovanská) neilustrovaná tištěná bible, zvaná Bible pražská, vyšla v Praze roku 1488. Vznikla v dílně největší pražské tiskárny, která pracovala od téhož roku a její činnost můžeme s přestávkami sledovat do r. 1515. Podnikatelem tu byl (Jan) Severín kramář, staroměstský konšel. Označení „Severín kramář“ svědčí o tom, že podnikatelem byl obchodník pracující v různém sortimentu, což posilovalo stabilitu jeho i tiskárny. Vlastním typografickým tvůrcem v Severínově podniku byl zřejmě tiskař Johannes řečený Kamp. Bible vyšla nákladem staroměstských konšelů Jana Pytlíka, Severína kramáře, Jana od Čápů neboli Čapka a Matěje od Bílého lva.

Do dnešních dob se dochovalo 72 exemplářů této nejstarší české bible. Ta, která je uložena ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti, má rozměr 31x20,5x10 cm, scházejí první listy, včetně titulního, dochovalo se 548 listů. Bible byla v období mezi světovými válkami neodborně převázána, původní vazba se nedochovala.

V roce 2009 se díky dotaci Ministerstva kultury ČR a Zlínského kraje podařilo bibli zrestaurovat, práce provedl Ateliér restaurování písemných památek Bohumila Šimečka z Kyjova, který má dlouholeté zkušenosti se záchranou cenných písemných dokumentů. Náklady na restaurování dosáhly částky 198 000 Kč.

Cyklus akcí a výstav „Jsme tu s vámi 100 let“, připravený k letošnímu jubileu muzea, představuje návštěvníkům nejen nejstarší sbírky z oboru národopisu, archeologie, historie a umění, ale poskytuje také průřez současným sbírkovým fondem, včetně řady unikátních předmětů.

„V rámci volného cyklu jsou rovněž krátkodobě vystaveny předměty, kterým svědčí jen prostory depozitářů, jako např. ceroplastiky, vzácné rytiny, kancionály z 18. století či právě tento prvotisk Bible české z roku 1488,“ řekla PhDr. Blanka Rašticová, historička Slováckého muzea v Uherském Hradišti, kurátorka výstavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám