Hlavní obsah

Bezprostřední Brian a Maranatha jako továrna na kvalitní gospel

Novinky, Glena Rauerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maranatha Gospel Choir připravuje své třetí DVD, živé natáčení proběhlo 11. listopadu při koncertě v pražské RockOpeře. Programem s názvem Gospel Live vyvrcholila tříletá spolupráce s Brianem Fentressem, všestranným gospelovým umělcem a hudebním manažerem.

Foto: Glena Rauerová

Brian Fentress

Článek

Na dvouhodinovém koncertu zazněly písně Briana Fentresse, skvělý zvuk doplnila emotivní choreografie a sbor se ukázal ve zcela nových kostýmech, které patří k tomu nejvkusnějšímu, co můžete na gospelové scéně vidět.

O profesionální záznam se postaral tým kameramanů a zvukařů, přičemž natáčení nijak nerušilo úžasný divácký zážitek. Práce s diváky byla spontánní, v podstatě jen reagovali na bezprostředního Briana a energický sbor. Jedinými mráčky na obloze tak byly dvě delší promluvy Briana netlumočené do češtiny.

Brian Fentress pohází z Detroitu a dlouhodobě žije, pracuje a dokonce studuje v Polsku. Pochází z gospelové rodiny a být dirigentem byl jeho dětský sen. I když se mu nejspíš nevyhnuly některé životní těžkosti, ponechal si velkou porci dětské radosti a bezprostřednosti, kterou dokáže skvěle přenést i na sbor a publikum. S Maranathou spolupracuje už od roku 2013, do České republiky dojíždí jako lektor Lomnické sborové dílny, Jazzové dílny a pravidelně zpívá i se sborem Gospel Limited.

Maranathu je možné brát jako nejúspěšnější českou továrnu na gospel. Má za sebou 12letou historii, není dílem jednoho nadšence, ale vždycky dokázala těžit se skupinové spolupráce. Zpívání v Maranatě je víc než jen dobrovolná aktivita, sboristé pro gospel pracují s nasazením a výsledky společně vynaložené energie jsou pak znát. Maranatha sice funguje jako neziskovka, ale o peníze na své projekty se dokáže postarat sama, v loňském roce sbor před vánoci odzpíval 20 koncertů pro zahraniční turisty a letos ho nejspíš čeká stejná dávka. 

Maranatha pořádá každý rok prázdninový gospel camp, na kterém je vidět inspirace dánskou ISGM - Mezinárodní školou gospelové hudby H. Ch. Jochimsena. Zve si na něj vždy jednoho zahraničního lektora a nabídku workshopů doplňuje kvalitními českými umělci, na campu se objevily třeba Ridina Ahmedová vedoucí Hlasohled, nebo Marta Kloučková ze Sket. Camp je otevřený všem účastníkům, kteří mohou nakonec se sborem vystoupit na závěrečném koncertě.

Sbor v roce 2016 vyjel na ISGM i s kapelou a sklidil tam zasloužený mezinárodní úspěch. Zatím se ale nestal součástí tohoto společenství, jako je to u jiných sborů a účastníků, kteří se do Dánska rok co rok vrací za něčím, co se u nás zatím nedaří plněji rozvinout. Je to především autentické prostředí gospelové církve, kde se v pocitu absolutního bezpečí můžou otevřít a uzdravit hluboká vnitřní zranění, kde můžou lidé najít sílu přijmout své schopnosti a odvahu vyrazit za svými sny.

Pokud se na gospel díváte jako na zajímavou, emocemi nabitou hudbu, pak je rozhodně možné koncert Maranathy označit za gospelovou událost roku. Pokud však vnímáte jako jeho hlavní hodnotu vzájemné přijetí a spolupráci překračující hranice sborů, měst a zemí, pak není možné pominout neuvěřitelnou atmosféru otevřených gospelových akcí v Plzni, Brně, Ostravě, Orlové a Sezimově Ústí, kde často i neznámí lidé společně procházejí katarzí vytváření společenství a hudby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám