Hlavní obsah

Bezplatný test na žloutenku nabídne prostějovská nemocnice v rámci programu Žlutého dne

Novinky, Radka Miloševská

Na čtvrtek 28. července připravila Nemocnice Prostějov osvětovou preventivní akci s názvem Žlutý den. Příchozí zde získají mnoho informací o žloutence a jak se tomuto onemocnění bránit. A chybět nebude ani bezplatné vyšetření.

Foto: archiv nemocnice

Žlutý den se konal v prostějovské nemocnici i v loňském roce.

Článek

„Žloutenka postihuje milióny nových pacientů ročně a celosvětově je osmým největším zabijákem. Zvláštní na žloutence je přitom to, že pacienti mnohdy nedokáží zpětně identifikovat, kdy a kde se mohli nemocí nakazit. Zejména hepatitidy B a C pak bývají často neobjeveny a neléčeny, a proto patří mezi nejčastější příčiny nádorů a cirhózy jater,“ varuje Marie Plisková, vrchní sestra infekčního oddělení Nemocnice Prostějov.

V rámci Žlutého dne nabídne Nemocnice Prostějov zdarma osvětu ohledně možných příčin nákazy žloutenkou, o příznacích i léčbě, ale také poradenství ohledně způsobu získávání pitné vody v rizikových destinacích nebo osvětu týkající se možnosti bezplatného přepisu očkování proti hepatitidám do mezinárodního očkovacího průkazu.

Chybět pak nebude ani diagnostické vyšetření hepatitidy typu C zdarma. „Testování přítomnosti žloutenky provádíme z kapky krve, kterou příchozím odebíráme z prstu. Výsledky jsou pak známé během několika minut,” vysvětlila Marie Plisková.

Žlutý den proběhne ve vestibulu Nemocnice Prostějov ve čtvrtek 28. července od 13.00 do 15:00 hodin a kromě osvěty a diagnostiky žloutenky zahrne navíc i hudební vystoupení či prezentaci doplňků stravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám