Hlavní obsah

Bezpečnostní opatření ve skiareálech na Orlickoústecku zajistí horská služba ve spolupráci s policií

Novinky, Stanislava Dvořáková

Kvůli zajištění bezpečnosti na horách Ústeckoorlicka se během prvního lednového týdne sešli příslušníci Policie ČR - KPŘ Pardubického kraje se členy horské služby, aby projednali vzájemnou spolupráci v nastávající lyžařské sezoně.

Foto: PČR

Na počátku lyžařské sezony byla za účelem prevence bezpečnosti navázána spolupráce horské služby a policie ČR.

Článek

Noční mrazy lednových dní konečně umožnily lyžařským areálům pokrýt sjezdovky technickým sněhem. Na Orlickoústecku na výše položených místech se nachází několik skiareálů, kde se podařilo zasněžením sjezdových tratí zahájit lyžařskou sezonu, které se každoročně účastní tisíce milovníků bílé stopy.

Tím vyvstává závažný úkol zajistit i všestranné podmínky, aby se všichni účastníci sjezdového lyžování a zimní turistiky šťastně vrátili domů. Do bezpečnostních příprav se zapojila horská služba, letos posílená o spolupráci Policie ČR - KPŘ Pardubického kraje.

Za tímto účelem byly v prvním lednovém týdnu uskutečněny schůzky členů horské služby a příslušníků Policie ČR, na kterých byla projednána bezpečnostní opatření a určena odpovědnost za jejich provedení.

Úkolem záchranářů horské služby je zajištění obnovy a údržby tyčového značení v hřebenových partiích, kontroly průjezdnosti cest a zabezpečení sjezdových tratí a preventivních kurzů lyžařských škol.

Příslušníci Policie ČR pak mimo bezpečnosti na silnicích a ochrany majetku účastníků, zejména na parkovištích, další spoluprací s horskou službou přispějí i k ochraně života a zdraví, především zvýšenou informovaností o bezpečném chování v zimním horském terénu.

V rozšířené spolupráci mimo region i na úpatí Kralického Sněžníku, Bukové hory a Suchého vrchu se zaměří na turisty a lyžaře, aby bezpodmínečně dodržovali zásady zimního sportování a turistiky.

Stálou připomínkou se tak stane nezbytnost zvážení aktuálního zdravotního stavu, přizpůsobení povětrnostním podmínkám a podnikání samostatných túr do neznámé lokality. Zároveň je třeba dodržovat osm základních opatření: mít s sebou pravidelně užívané léky, pití a jídlo, nabitý mobilní telefon (se záznamem čísel Policie ČR a tísňového volání), baterku, píšťalku, mapu, pláštěnku a peníze.

Nikdo by i při slunečném ránu zahájení výletu neměl podceňovat záludnost počasí v horách, kdy může náhle přijít vánice a mlha, v které se dá snadno zabloudit. Dále pak nebezpečí pádu a úrazu nebo náhlé nevolnosti. Vždy je nutné mít s sebou prostředky na přivolání pomoci a označení místa současného stanoviště.

Se všemi těmito preventivními opatřeními všichni provozovatelé, záchranáři a policisté věří, že letošní sezona, jakož i blížící se zimní prázdniny dětí, proběhne šťastně bez nepříjemných událostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám