Hlavní obsah

Bezpečnost chodců se v centru Židlochovic zvýší, průjezdnost vozidel se omezí

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V centru Židlochovic, konkrétně v bezprostřední blízkosti autobusového nádraží, pošty a městského úřadu, se budují nové přechody pro chodce. Tou zásadní změnou oproti dosavadnímu stavu jsou nové ostrůvky, které širokou vozovku rozdělují na dvě poloviny.

Foto: Jiří Smutný
Článek

V některých místech dojde k tomu, že z dosavadních dvou jízdních pruhů zůstane pouze jeden. Řidiči motorových vozidel z toho asi mít radost nebudou. Zato chodci mohou být spokojeni, neboť jejich bezpečnost se podstatně zvýší.

Zejména lidé méně pohybliví a tudíž méně rychlí měli dosud s přejitím široké vozovky problém. Často došli do poloviny přechodu a již se na ně řítilo nějaké vozidlo, které při vstupu do vozovky neviděli. Po zřízení ostrůvku na něm mohou uprostřed vozovky počkat a druhou část přechodu přejít až v okamžiku, kdy už je nikdo nebude ohrožovat.

Prováděné stavební úpravy ještě nejsou zcela hotové. Zbývá například provést nové vodorovné značení, tedy nastříkat přechody a jízdní pruhy. Někde to zatím vypadá dosti nepřehledně. Například tam, kde nový ostrůvek stojí celý v dosavadním levém jízdním pruhu, určeném pro odbočení vlevo, a celý ho vyplňuje, takže je nepoužitelný. Řidiči si budou muset zvyknout, že se nově bude odbočovat vlevo z pravého jízdního pruhu, protože jiný k dispozici prostě není.

Reklama

Výběr článků

Načítám