Hlavní obsah

Běžná služba se pro policisty změnila v boj o záchranu lidského života

Novinky, Leona Roháčková

O záchranu lidského života se v pondělí 4. února zasloužili dva policisté z Veselí nad Moravou. U Strážnice nalezli havarovaný vůz a za jeho volantem řidiče v bezvědomí. Neprodleně mu poskytli první pomoc, což muži podle lékařů zachránilo život.

Foto: PČR

Ilustrační foto

Článek

Pondělí 4. února, den jako každý jiný, se pro praporčíka Manka a podpraporčíka Štěpky z Obvodního oddělení PČR ve Veselí nad Moravou dramaticky změnil půlhodinu před polednem. Když se vraceli z jednoho ze zákroků na služebnu, spatřili nedaleko Strážnice havarované osobní vozidlo Renault. Jako jediní z projíždějících zastavili a šli se podívat, zda mohou muži za volantem nějak pomoci.

"Při pohledu do auta zjistili, že řidič na žádný podnět nereaguje a je pravděpodobně v bezvědomí. V okolí ústní dutiny měl směs slin, krve a zvratků. Okamžitě kontaktovali zdravotnickou záchrannou službu a podle pokynů operátorky muži poskytli první pomoc," uvedl policejní mluvčí Petr Zámečník s tím, že jak se ukázalo, čtyřicetiletý řidič v důsledku náhlé zdravotní indispozice nezvládl řízení a sjel s vozidlem na okraj zoraného pole.

Policisté řidiči vyčistili ústní dutinu, aby zajistili jeho dýchání, a uložili jej do stabilizované polohy. Po nějaké době muž začal nabývat vědomí a pomalu začal komunikovat. To už se na místo dostavila sanitka se záchranáři, kteří si muže převzali do své péče.

Uznání se oběma policistům dostalo v těchto dnech, kdy se přímo za vedoucím Územního odboru dostavili rodiče zachráněného muže, aby vyjádřili policistům poděkování za rychlý zákrok. "Tlumočili zároveň vyjádření lékařů, že praporčík Manek a podpraporčík Štěpka zachránili jejich synovi život," dodal Zámečník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám